Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää huomattavasti ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Asia käy ilmi tänään julkaistusta Valtioneuvoston RuokaMinimi -hankkeen loppuraportista.
RuokaMinimi-hankkeessa tarkasteltiin neljää vaihtoehtoista ruokavaliota, joista yhdessä vähennettiin lihan syöminen puoleen ja yhdessä kolmasosaan. Lisäksi tarkastelussa olivat mukana kalaisa ja vegaaninen ruokavalio. Vertailukohteena oli ruoankäyttötutkimuksiin perustuva keskimääräinen ruokavalio.
Tarkastelusta käy ilmi, että lihan määrän vähentäminen leikkasi selvästi ruokavalioiden ilmastovaikutusta. Liha puoleen -ruokavaliossa ilmastovaikutus väheni noin 13 prosenttia, ja kolmasosaan vähennetty lihan syönti leikkasi ilmastovaikutuksia liki 20 prosenttia. Kalaisa ruokavalio vähensi ilmastovaikutusta noin kolmanneksella ja vegaaninen 37 prosenttia verrattuna nykyiseen ruokavalioon.
Selvityksessä muistutetaan kuitenkin, että arviointiin liittyy paljon vaihtelua. Jos esimerkiksi naudanliha tuotetaan yhdistelmätuotannolla maidontuotannon kanssa, voi sen ympäristövaikutus olla noin kolmanneksen pienempi kuin emolehmätuotannossa. Vastaavia eroja voi olla myös muissa tuotteissa.
Kalaisa ruokavalio paras ravintosuositusten kannalta
Riittävä ravintoaineiden saanti voi olla vaihtoehtoisissa ruokavalioissa haasteellista, sillä yksikään vertailun ruokavalioista ei täyttänyt ravintosuosituksia täysin. Toisaalta myös nykyisessä keskimääräisessä ruokavaliossa on ravitsemuksellisia puutteita.
Parhaiten ravintosuosituksiin ylsi kalaisa ruokavalio, jossa puutteelliseksi jäivät ainoastaan rasvahappojen määrät. Suositusten mukainen rasvahappokoostumus ei toteutunut täysin missään ruokavalioista.