Näin poliisilaitos kommentoi omiensa ampuman poliisikoiran tapausta – ohjaaja elänyt vuosia kokeneen eläimen kanssa: "Kova paikka"

Poliisi ampui poliisikoiran virkatehtävän aikana - poliisi kommentoi tilannetta suorassa lähetyksessä 5:43
Katso video: Poliisi kertoo tapauksen olevan erittäin valitettava ja ikävä, erityisesti koiranohjaajalle.

Itä-Uudenmaan poliisi joutui tänään ampumaan yhden omista poliisikoiristaan sen hyökättyä poliisia vastaan.

Tapauksessa oli kyse ihmisen etsintä- ja kiinniottotehtävästä, jossa poliisi oli varautunut poliisikoiralla mahdolliseen voimankäyttöön. Koira päästettiin etsimään kohdetta omakotitaloon, mutta jotakin kautta se löysi sieltä reitin pihalle.

Pihalla koira oli kohdannut yhden paikalla olleista poliiseista ja oli yrittänyt käydä poliisiin kiinni. Poliisi oli itsepuolustuksena ampunut koiraa virka-aseellaan, ja koira lopulta kuoli saamiinsa vammoihin.

Poliisi: Koira on eläin ja toimii vaistojensa mukaan

Ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisilaitkselta kertoo, että kyse oli hyvin kokeneesta poliisikoirasta. Hyvästä koulutuksesta huolimatta hän muistuttaa, että koira on aina eläin, ja vaistojensa mukana toimiessa se ei harkitse asioita samalla tavalla kuin ihminen.

Hän epäilee, että hyökätyksi joutunut poliisimies ei ollut koiralle tuttu. Aseenkäytöstä hän toteaa, että tilanne oli nopea, ja se vaati poliisilta nopeita ratkaisuja. Helsingin poliisilaitos tutkii tapahtuneen.

Koiranohjaaja elänyt poliisikoiransa kanssa vuosia

Huhtela korostaa tapauksen olevan erittäin valitettava ja ikävä, erityisesti koiranohjaajalle. Hän on vuosikausia elänyt, asunut ja tehnyt töitä saman koiran kanssa.

– Tottakai se on kova paikka, hän toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tietyllä tavalla poliisityön arkea. Poliisikoiria käytetään työtehtävissä ja niihin liittyy se mahdollisuus, että koira kuolee.

– Meidän pitää myös nähdä asia niin, että koirat ovat työvälineitä ja viimekädessä esineitä

Huhtelan mukaan tapaus on hyvin harvinainen, eikä hän muista vastaavaa omalta uraltaan. Yleensä koirat kuolevat tapauksissa, joita niitä käytetään voimakeinona vaaralliseen henkilöön joka sitten onnistuu tappamaan koiran. Harvemmin vammat tulevat poliisin puolelta.

– Joskus voi sitten käydä näinkin, Huhtela toteaa.

Arkisto 9.7.2002: Aseistautunut mies ampui poliisikoiran Porvoossa 2:05
Yksi Suomen historian tunnetuimmista poliisikoiran kuolemista oli tapaus Porvoossa, jossa aseistautunut mies ampui haulikolla kimppuunsa käyneen poliisikoiran.

Lue myös:

    Uusimmat