Uudentyyppinen jengi laajan huumetutkinnan kohteena – tätä tarkoittaa Mantaqa-jengin nimi

0:22
Poliisi takavarikoi suuren määrän huumeita joulukuussa – tällaisissa tiloissa epäillyt rikolliset toimivat

Keskusrikospoliisin, Tullin sekä Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten paljastaman huumejutun keskiössä on Mantaqa-niminen jengi, josta ei ole juuri aiemmin kuultu. Mikä jengi ja mitä ihmettä nimi tarkoittaa?

Poliisi epäilee tämän Suomessa toimivan uudentyyppisen järjestäytyneen rikollisryhmän salakuljettaneen lähes 200 kiloa marihuanaa Latviasta Suomeen. Epäillyt törkeät huumausainerikokset ovat tapahtuneet joulukuun 2019 ja joulukuun 2020 välisenä aikana.

Jengin nimi Mantaqa tarkoittaa reviiriä tai aluetta. Siitä ei ole tietoa, onko jengin nimen taustalla suoranainen tarkoitus ja pyrkimys osoittaa reviirien jakoa. Esimerkiksi huumebisneksessä.

Kyse on noin kaksi vuotta sitten perustetusta maahanmuuttajataustaisesta jengistä, johon kuuluu rikostiedustelutiedon mukaan noin 30 jäsentä. Päätekijöiksi epäillyt ovat 1990-luvun alkupuolella syntyneitä Irakin ja Suomen kansalaisia. Jengin päämajatalli on toiminut Espoon Leppävaaran alueella.

Mantaqa on muuttanut nimensä tiettävästi kaksi kertaa. Aiemmat nimet ovat olleet Soldiers of Last Generation ja Mandem.

Mantaqan tapa toimia on poliisin mukaan erilainen kuin perinteisten liivijengien. Mantaqa ei myöskään ole tunnuksellinen jengi eli sillä ei ole jengiliivejä Helvetin enkeleiden, Bandidosin ja Cannonballin tyyliin. Mantaqa-jengitatuointi joiltakin sen jäsenistä löytyy.

Poliisi kiinnitti Espoon ja pääkaupunkiseudun alueella toimivaan ryhmittymään huomiota jo ennen epäiltyjä huumesalakuljetuksia muun muassa sen jäsenten väkivaltaisuuden ja viranomaisvastaisuuden takia. Aiempien tutkintojen perusteella jengin jäsenten tiedettiin harjoittaneen laitonta velanperintää ja syyllistyneen virkamiesten väkivaltaiseen vastustamiseen sekä ampuma-aserikoksiin.

Nyt syyttäjälle siirtyvässä, Mantaqaan kytkeytyvässä tutkintakokonaisuudessa KRP:llä ja Tullilla on ollut kaikkiaan 15 epäiltyä, joista kymmenen on edelleen vangittuna.

Mantaqa-tutkinnassa on edelleen myös kovempiin aineisiin liittyviä huumerikosepäilyjä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja