Näin paljon voit köyhtyä, jos pyöräilet ilman takavaloa – osaatko luetella fillarin pakolliset varusteet?

Tamperelainen Joonas Olli on joutunut myrskyn silmään julkaisemistaan pyöräilyvideoista – nämä hyvällä asialla tehdyt videonpätkät ovat saaneet sosiaalisen median tuohtumaan 0:49
Tamperelainen Joonas Olli on joutunut myrskyn silmään julkaisemistaan pyöräilyvideoista – nämä hyvällä asialla tehdyt videonpätkät ovat saaneet sosiaalisen median tuohtumaan.

Kesäkuun alussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki toi mukanaan lukuisia muutoksia myös polkupyöräilijöille. Yksi olennaisimmista on pakollinen punainen takavalo ajettaessa hämärällä, pimeällä tai silloin, kun näkyvyys on muuten rajoittunut.

Uuden tieliikennelain vaatimus polkupyörän punaisesta takavalosta muuttuu iltojen hämärtyessä päivä päivältä ajankohtaisemmaksi. Vaikka takavaloa ei keskellä kesää olisikaan tarvinnut, muuttuu tilanne syksyä kohti mentäessä.

Uuden lain mukaan polkupyörässä on oltava punaista valoa taaksepäin näyttävä valaisin sekä valkoinen tai keltainen etuvalo.

Muita polkupyörän pakollisia varusteita ovat valkoinen etuvalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle sekä soittokello ja toimivat jarrut.

Valo auttaa näkemään ja näkymään

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan tiedotteen mukaan monen onnettomuuden taustalla on se, ettei henkilö havainnut toista tielläliikkujaa tai huomasi tämän liian myöhään.

Takavalon ansiosta pyöräilijä näkyy taaksepäin paremmin, mikä auttaa ehkäisemään niin autoilijan ja pyöräilijän kuin myös kahden pyöräilijänkin välisiä törmäyksiä.

– Me liikumme tiellä eri nopeuksilla, joten hyvä havainnointi auttaa ennakoimaan esimerkiksi jarrutuksia ja pitämään riittävät etäisyydet ohituksissa, sanoo korvausjohtaja Risto Rissanen LähiTapiola Savosta.

Poliisi voi huomauttaa tai sakottaa

Poliisi tulee seuraamaan pyöräilijöiden valojen käyttöä muun liikennevalvonnan ohessa. Puuttuvasta valosta poliisi voi antaa huomautuksen tai 40 euron liikennevirhemaksun.

Polkupyörän takavalolle ei ole laissa määritelty punaista väriä tarkempia vaatimuksia. Se voi siis olla kiinnitettynä pyörän ohella esimerkiksi pyöräilijän kypärään tai reppuun, kunhan valo näkyy taaksepäin. Halvimmat valot maksavat marketeissa muutaman euron.

Vilkkuvien valojen käyttöä poliisi ei suosittele, sillä sen voi joku sekoittaa esimerkiksi mainos- tai hälytysvaloihin.

Muista myös nämä

Uuden tieliikennelain myötä matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittu, jos valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän. Matkustajia saa kuljettaa niin montaa matkustajaa kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia. Matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä.

Lakimuutoksen myötä on sallittua pyöräillä yksisuuntaisella tiellä myös toiseen suuntaan, mikäli se on lisäkilvellä erikseen sallittu. On tärkeää huomata, ettei muutos koske kaikkia yksisuuntaisia katuja.

Uusi laki toi mukanaan myös useita uusia liikennemerkkejä liittyen polkupyöräilijöihin. Uusia merkkejä ovat muun muassa pyöräsuojatie, pyöräkaista ja pyöräkatu.

Lähteet: LähiTapiola, Traficom, Pyöräliitto

Lue myös:

    Uusimmat