Asiantuntija nimeää parhaan sähkönsäästökeinon suomalaisille: "Todella iso merkitys"

9:36
KATSO VIDEO: Yösähköä suositellaan, mutta saako pikkutunneilla oikeasti pestä pyykkiä ja imuroida?

MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin torstaina ajankohtaisista energiansäästövinkeistä. Suomalaisasiantuntijat vinkkasivat, miten esimerkiksi kerrostaloasujat pystyvät pihistämään sähkölaskussa.

Lokakuussa Suomessa käynnistyy Astetta alemmas -kampanja, joka haastaa kansalaiset mukaan energiansäästöön. Keinoja vaikuttaa sähkönkulutukseen on monenlaisia, mutta mitkä niistä oikeasti ovat merkittäviä, ja mitä yksittäisen suomalaisen kannattaisi tehdä?

Kerrostalossakin voi säästää tuntuvasti sähköä

MTV:n Uutisaamussa asiasta olivat keskustelemassa Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia sekä Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa

Haltia muistutti lähetyksessä, että myös kerrostaloasukkaat voivat pienentää sähkölaskuaan järkeistämällä sähkönkäyttöä.

– Paljon on puhuttu siitä, pitäisikö yösähköä käyttää enemmän. Siinä on tietysti omat seikkansa, mitkä kannattaa ottaa huomioon, kuten naapureiden huomioon ottaminen, jos ajatellaan vaikka pyykinpesua yöaikaan. Mahdollisuuksia on käyttää laitteita järkevämmin ja säätää vaikka lattialämmityksiä järkevälle tasolle. Jos niitäkin saisi automatiikalla yösähköä hyödyntämään.

Parhaiten energiaa voidaan kerrostalossakin säästää kiinnittämällä huomiota lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön. Isännöintiliiton Tuomas Viljamaa muistuttaa, että monessa kerrostalossa olisi varaa pudottaa huoneistojen lämpötilaa.

– On aina paljon sellaisia taloyhtiöitä, jossa lämpötila voi olla jopa 23–24 astetta. Lämmityslaskussa saattaa säästää 10 prosenttia, jos lämpötilan pudottaa 21 asteeseen. Melkein tekisi mieli väittää, että tällainen kannattaa kyllä tehdä, ja tällaiseen muutokseen ovat kyllä varmasti kaikki sopeutuvaisia.

Katso myös video: Tätä virhettä ei kannata kerrostalossa tehdä lämpötilan säädön kanssa, koska se voi aiheuttaa vahinkoja. Juttu jatkuu videon alla.

0:56
Kiinteistöliiton neuvontalakimies kertoo, mitä virhettä ei kannata tehdä lämpötilan säädön kanssa. 

"Paras kohta, missä me voimme jokainen yksilönä säästää energiaa"

Miten iso merkitys sitten on lämpimän veden käytöllä? Voiko suihkussa säästää energiaa?

– Se on varmaan se paras kohta, missä me voimme jokainen yksilönä säästää energiaa. Sillä on todella iso merkitys, merkittävä osa lämmitykseen käytettävästä energiasta menee lämpimän käyttöveden lämmittämiseen.

Haltia korostaa, että suihkussa kannattaa miettiä kahta asiaa:

– Se, että kuinka pitkään siellä suihkussa viihtyy tai kuinka kuumaa suihkua harrastaa, niin sillä on ihan oikeasti merkitystä, Tapio Haltia sanoo.

Katso myös video: Sammutatko valot, kun lähdet huoneesta? Onko yösähkön käyttö oikeasti halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit. 

2:16
Sosiaalisessa mediassa pyörii mitä erilaisimpia sähkönsäästövinkkejä. Asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, pitävätkö ne paikkansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja