Näin pääset kesäkohde Pietariin – lue matkavinkit!

Venäjän toiseksi suurin kaupunki, Pietari, sijaitsee lähempänä koti-Suomeamme kuin aina muistammekaan. Miten Pietariin kannattaa matkustaa lomailemaan, ja mitä matkalla tulee ottaa huomioon?

Pietarissa on lukuisia vetonauloja, mutta kaupunki on jo itsessäänkin nähtävyys: UNESCO:n maailmanperintokohteeksi nimetyn Pietarin historiallisen keskustan rakennuksissa yhdistyvät barokin ja uusklassismin arkkitehtuurityylit. Metropoli on tunnelmaltaan mahtipontinen, ja sen maisemaa hallitsevat lukuisat sillat. Kulttuuritarjonta, musiikki, teatteri ja taiteet elävät Pietarissa voimakkaana myös esimerkiksi monien kulttuurilaitosten ja taidekoulujen vuoksi.

Viisumiasiat kuntoon – Mitä kannattaa muistaa?

Ennen Pietarin matkaa on viisumiasiat hyvä hoitaa ajoissa kuntoon. Viisumin hakeminen onnistuu Venäjän viisumikeskusten kautta, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa ja Maarianhaminassa. Passin on oltava voimassa Venäjän turisti- ja puoltoviisumia anottaessa vähintään kuusi kuukautta viisumin päättymisen jälkeen. Matkailijan on syytä tarkistaa viisumin oikeellisuus ennen matkaa, jotta säästyy ikäviltä yllätyksiltä.

Venäjälle saapuvan ulkomaalaisen on täytettävä maahantulokortti saapuessaan maahan. Turistin onkin hyvä varmistaa, että saa sellaisen rajaviranomaisilta saapuessaan maahan. Korttia tai sen kopiota on pidettävä koko ajan mukana, se esitetään viisumirekisteröinnin yhteydessä ja maasta poistuessa luovutetaan takaisin viranomaiselle.

Leppoisasti junalla

Pietariin pääsee helposti Suomesta junalla. VR:n Allegro-juna vie nopeasti ja mukavasti matkaajan keskelle Pietarin metropolia. Modernilla ja ajattoman tyylikkäällä Allegrolla matka Pietariin kestää vain kolme ja puoli tuntia. Junassa on Bistro Allegro -ravintolavaunu, jossa voi nautiskella suomalaisen ja venäläisen keittiön antimista viihtyisässä ympäristössä pöytiintarjoiltuna. Voit myös nauttia vaikkapa samppanjalasillisen ravintolavaunun baariosastolla. Junamatkan voi viettää mukavasti ensimmäisen luokan kuuden hengen hytissä tai toisen luokan neljän hengen istuinryhmissä. Ensimmäisessa luokassa matkustettaessa lipun hintaa kuuluu omalla paikalle tarjoiltu ateria.

Kesäkaudella 2013 Pietariin pääsee edullisimmillaan vain 43 eurolla. Allegron liput on hinnoiteltu kausien ja junavuorojen mukaisesti – saman päivän aikana lähtee useita erihintaisia junavuoroja.

Nopealla lennolla

Nopein tapa päästä Pietariin on lentäen. Lennot ovat huokeahkoja, ajankohdasta riippuen alkaen noin 60 euroa per suunta. Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät tiiviisti etenkin Rossiya Airlines sekä Finnair. Suora lento kestää hieman yli tunnin.

Pietarin Pulkovon lentokenttä sijaitsee noin 16 kilometrin päässä Pietarin keskustasta etelään. Matkaaja pääsee kentältä kätevimmin Pietarin keskustaan taksilla tai bussilla. Mikäli lopullinen majapaikka ei sijaitse aivan Pietarin keskustassa, kannattaa matkaan jatkaa keskustasta kätevällä metrolla, jolla pääsee nopeasti kaupungin eri osiin. Etenkin taksilla matkustettaessa ruuhkiin kannattaa varautua – pahimmillaan matkaan kentältä keskustaan voi mennä jopa tunteja.

Pikavisiitti laivalla

Pietariin pääsee Suomesta helposti myös laivalla. St. Peter Line -yhtiö järjestää Pietariin päivän tai parin mittaisia laivamatkoja. Päivä Pietarissa -risteily alkaa illlalla Helsingistä, ja laiva on aamulla Pietarissa. Näin matkaajalle jää koko päivä aikaa tutustua kulttuurikaupunkiin.

Laivalla Pietariin matkattaessa voi sinne saapua ilman viisumia. Viisumitta voi Pietarissa oleskella 72 tuntia, joten risteilyyn voi yhdistää myös pari hotelliyötä. Viisumivapailla risteilyillä matkailijan on poistuttava samaa kautta kun on maahan tullutkin, tässä tapauksessa siis laivalla. Viisumivapaudesta johtuen matkustajat viedään satamasta keskustaan shuttle-bussilla, josta veloitetaan erikseen 25 euroa.

Kesällä 2013 St. Peter Linen Päivä Pietarissa -risteilylle voi päästä alkaen 49 eurolla, äkkilähtötarjouksella 29 eurolla.

Onko Pietari turvallinen?

Pietarin sanotaan olevan jo keskimäärin yhtä turvallinen kuin Tallinna. Yöaikaan kannattaa kuitenkin kulkea valtakaduilla ja yksin liikkumista on syytä välttää. Yöllä on usein tarjolla epämääräisiä takseja – turvallisinta onkin käyttää puhelimitse tilattavaa virallista taksia. Kansantaksiin, eli kädellä pysäytettävän yksityisauton ottamiseen, sisältyy riskejä. Hinta on hyvä sopia ennen matkaa, eikä koskaan kannata mennä autoon, jossa on jo muita ihmisiä.

Kaupungilla liikkuessa on myös hyvä muistaa, että poliisilla on oikeus tarkistaa kaikkien henkilöpaperit, mutta tähän pitäisi olla aina hyvä syy. Passin ja viisumin kopioita on aina pidettävä mukana. Henkilöpaperiasia on syytä pyrkiä selvittämään julkisella paikalla autoon istumatta tai kenenkään mukaan lähtemättä.

Omaan turvallisuuteensa voi vaikuttaa omalla käyttäytymisellään – huomion herättämistä ja omaisuuden esittelyä kannattaa välttää. Laukkua, takkia tai esimerkiksi juomaa ei kannata päästää silmistään ravintolassa tai muualla yleisillä paikoilla. Katurikolliset ja taskuvarkaat toimivat aktiivisimmin turistien suosimilla alueilla. Kuten muissakin maailman suurkaupungeissa, terve maalaisjärki on syytä pitää mukana.

Kuvat: Colourbox.com

Lähteet: formin.finland.fi, vr.fi, Wikipedia, Wikitravel, pienimatkaopas.com, supersaver.fi, lehtimaenmatkat.fi

Lue myös:

    Uusimmat