Karibian-risteily haaveissa? Asiantuntija paljastaa, mitä se maksaa ja mitä täytyy ottaa huomioon: "Törmätään mielikuviin, että se on eläkeläisten meininkiä"

Suomessa 20 000 ihmistä matkaa vuosittain lomalle Karibialle risteilemään – MTV selvittää, mitä ilmiön takana piilee 5:45

Karibian-risteily on monen mielikuvissa upporikkaille eläkeläisille suunnattu matkustusmuoto. Risteilykeskuksen varatoimitusjohtaja paljasti MTV:lle tammikuussa, mikä Karibian-risteilyissä kiehtoo, mitä ne maksavat ja ketkä risteilymatkoille todellisuudessa lähtevät. Nappaa jutun lopusta myös MTV:n toimittajan risteilymatkavinkit ensikertalaisille. 

Suomalaiset suuntaavat nyt joukolla Itämerta edemmäs risteilemään. Yle uutisoi jo syksyllä 2018 pitkien risteilymatkojen suosion kasvavan kohisten ja erityisesti Karibian ja Bahaman vetoavan suomalaisiin matkailijoihin. Risteilyt ovatkin tällä hetkellä nopeimmin kasvava osa vapaa-ajan matkailua.

Kauppalehden tuoreen artikkelin mukaan risteilymatkustajien määrä nousi vuonna 2019 noin 30 miljoonaan. Suomesta kansainvälisille risteilylle suuntasi 20 000 matkustajaa, joista 40 prosenttia valitsi kohteekseen Karibian. 

"Törmätään mielikuviin, että se on eläkeläisten meininkiä"

Mikä Karibiassa sitten kiehtoo suomalaisia? Risteilykeskuksen varatoimitusjohtaja Petri Sirénin mukaan matkakohteen monipuolisuus. 

– Karibialla on mahdollisuus nähdä paratiisirantoja, mutta myös kulttuurikohteita, kuten vaikka mayaintiaaninen rauniokaupunkeja Meksikossa tai letkeää menoa Jamaikalla, Sirén kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa Matkamessuilla.

Sirén kuvailee, että suuret laivat ovat kuin kelluvia hotelleja tai jopa pieniä kaupunkeja. Isommilla laivoilla voi olla jopa 25 eri ravintolaa, teattereita, kylpylöitä, jäähalleja ja mikroautoratoja.

Pidä mielessä ympäristövaikutukset

On syytä muistaa, että risteilymatkustaminen varsinkaan kaukomailla ei ole mikään ympäristöteko, sillä päästöjä aiheuttavan laivamatkan lisäksi joutuu kohteeseen useimmiten kaupan päälle lentämään. Joidenkin vertailujen mukaan risteilylaivat ovat jopa lentoliikennettä suurempia saastuttajia – tosin lukuihin vaikuttaa moni tekijä, kuten se, kuinka paljon rahtia kuljetetaan ihmisten ohella. Viime vuosina laivayhtiöt ovat alkaneet panostaa entistä enemmän ympäristöasioihin. Laivojen ympäristöystävällisyyttä voidaan parantaa esimerkiksi aurinkokennojen, tuuliroottorien ja vaihtoehtoisten polttoaineiden avulla.

– Mitä vanhempi alus, sitä huonompi ympäristölle. Kannattaa suosia uudempia laivoja, Sirén vinkkaa. 

– Laivoja on toki erilaisia. Osa on suunnattu pariskunnille, osa nuoremmille ja osa vähän vanhemmille.

Usein kuvitellaan, että risteilyt on suunnattu nimenomaan "upporikkaille eläkeläisille". Tämä mielikuva on Sirénin mukaan väärä. 

– Törmätään mielikuviin, että se on eläkeläisten meininkiä. On toki olemassa omat laivat sitä varten. Meidän tyypillinen asiakas on kolmekymppinen suomalainen pariskunta tai lapsiperhe.

Riteilyjen suosio perustuu myös niiden eräänlaiseen tehokkuuteen. Sirénin mukaan nykypäivän ihmisten loma-ajat ovat lyhyitä ja arvokkaita ja elämä hektisempää, joten myös lomien täytyy olla tehokkaampia. 

– Risteilyssä se yhdistyy. Pystyt olemaan tehokas ja käymään vaikka viidessä eri maassa tai viidella eri saarella viikon aikana ja nauttia auringosta, tai olla aktiivinen ja käydä katsomassa nähtävyyksiä. Ihan oman valinnan mukaan, haluaako nauttia rennosta elämästä vai olla vähän aktiivisempi. 

Mitä Karibian-risteily maksaa?

Karibian-risteily on usein all inclusive -loma, johon kuuluu laivayhtiöstä riippuen erilaisia palveluita. Esimerkiksi ruoat perusravintoloissa kuuluvat yleensä risteilyn hintaan, mutta erikoisravintoloista tai alkoholijuomista saattaa joutua maksamaan ekstraa. Myös erilaisia palvelumaksuja kertyy yleensä vielä risteilyn aikana. Joissain laivayhtiöissä voi valita, maksaako esimerkiksi henkilökunnan tipit etukäteen vai vasta laivalla. 

 – Risteilyjen hinnat lähtevät noin 500 eurosta viikko, samoin kuin lennot Floridaan. Hyvin harvoin toki pääsee tonnilla Karibialle lentämällä ja risteilemällä, mutta kyllä alle 1500 euron pääsee helpostikin sesongista riippuen. 

Kustannuksiin voi laskea päälle myös mahdolliset matkakohteissa tehtävät retket sekä hotellioleskelun ennen ja jälkeen risteilyn. Koska lento voi aina myöhästyä, kannattaa risteilyn lähtökohteeseen saapua päivää tai paria etuajassa. 

Risteilykeskuksen Petri Sirén on saanut monta kertaa todistaa, miten risteilymatkustaminen koukuttaa. 

–  Tämä lomailumuoto on sellainen, että kun kerran lähtee, ajattelee lähtevänsä "kerran elämässä" -risteilylle. Mutta sitten lähteekin jo kohta uudestaan ja vielä kolmannenkin kerran. 

Ensimmäistä kertaa risteilylle? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon

MTV Uutisten ruokatoimittaja Petra Tuominen testasi ensimmäistä kertaa risteilemistä matkustusmuotona lomaillessaan Floridassa perheensä kanssa viime joulukuussa. Laivaksi valikoitui Norwegian Cruise Linen Escape. Alla toimittajamme vinkit ensikertalaisille, jotka suunnittelevat risteilylomaa Karibialla. 

Mikä laivayhtiö ja laiva kannattaa valita?

Kun on aika päättää oman loman yksityiskohdista, moni matkaa suunnitteleva yllättyy eri laivayhtiöiden määrästä ja valtavasta risteilytarjonnasta. Mikä laivayhtiöistä on paras ja mitä eroa eri laivoilla oikeastaan on? Ei auta kuin vertailla.

– Netti on onneksi pullollaan tietoa ja erilaiset risteilyarvostelusivustot kertovat, mikä laivoista on arvioitu parhaaksi perheiden, pariskuntien, sinkkujen tai eläkeläisten toimesta. Isoista laivayhtiöistä perheille sopii ehkä parhaiten Norwegian Cruise Lines ja Royal Caribbean. Pariskunnat arvostavat Celebrity -yhtiön risteilyjä ja bilettäjät suuntaavat usein Carnival -laivoille. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy. Itse olimme Norwegian Cruise Linesin Escape-laivalla, joka sopi mainiosti perhematkustamiseen. 

Miten voi säästää risteilyn hinnassa ja välttyä ekstrakuluilta?

Karibian-risteily voi maksaa mitä tahansa satasista useisiin tuhansiin euroihin. Hintaan vaikuttavat useat eri tekijät, kuten ajankohta. Halvimpia risteilyt ovat useimmiten hurrikaanisesonkina, koska silloin on aina olemassa se riski, että risteily peruuntuu huonon sään vuoksi. Toisaalta sää voi myös osoittautua loistavaksi.

Kannattaa tutkia etukäteen, mitä kaikkea risteilyn hintaan kuuluu. Osa laivayhtiöistä esimerkiksi veloittaa lapsista saman hinnan kuin aikuisista. Rahaa saa palamaan myös kohdemaissa järjestettyihin retkiin, jotka eivät kuulu risteilyn hintaan. 

– Pieni printti kannattaa lukea tarkkaan. Joskus laivayhtiöillä on erilaisia tarjouskampanjoita, esimerkiksi, että hytin kolmas ja neljäs matkustaja matkustaa vain verojen hinnalla. Tämä voi olla hyvä tarjous esimerkiksi lapsiperheille. Jos varaa retket suoraan laivayhtiöltä, joutuu maksamaan hieman enemmän, mutta toisaalta ei myöskään ole sitä riskiä, että laiva lähtisi satamasta jättäen retken vuoksi myöhästyneet matkustajat kohdemaahan. Laivan omilla retkillä olevia odotetaan aina. 

Voiko laivalla viihtyä oikeasti viikon?

Jos risteilykokemuksesi rajoittuvat Itämerelle, voi ajatus kokonaisen viikon tai peräti kahden viettämisestä laivalla tuntua oudolta. Karibian-risteilyä ei kuitenkaan kannata lähteä vertaamaan kotimaasta Tallinnaan tai Tukholmaan suuntautuviin reissuihin.

–  Laivat ovat yllättävän suuria ja täynnä ohjelmaa. Koko ajan tapahtuu jotain jossain. Halutessaan voi kuitenkin vain maata altaalla. Itse asiassa laivalla oloon ei jää hirveästi edes aikaa viikon risteilyllä, sillä suurin osa ajasta vietetään kuitenkin kohdemaissa. Lapsille on myös laivalla omat leikkikerhonsa ja ohjelmansa. Monet useamman kerran risteilleet amerikkalaismatkustajat eivät välttämättä edes poistu laivalta kohdemaihin, vaan viettävät kaiken aikansa laivalla.


Kannattaako risteilylle ostaa ekstrajuttuja, kuten juoma- tai ruokapaketteja?

Laivoilla myydään monenlaisia lisäpalveluita, jotka tuovat lisäkuluja risteilyhintaan. Jos näissä haluaa säästää, kannattaa kytätä laivayhtiöiden tarjouskampanjoita, joissa tarjotaan risteilyjä alennettuun hintaan ekstrapalvelut sisältäen. Näin voi saada esimerkiksi juoma- ja ruokapaketin kaupan päälle, jos sellaisen haluaa. 

Jättimäinen buffet: Tällaista ruokaa saa Karibian-risteilyllä 2:41

– Useimpien isojen laivayhtiöiden perusravintolatarjonta on niin hyvä, että erillistä erikoisravintolapakettia ei välttämättä kannata ostaa. Sen sijaan voi ostaa vaikka yhden erikoisillallisen, jos haluaa kokeilla yhtenä päivänä jotakin erilaista perusbuffetin tai ala carte -ravintolan sijaan. Juomapaketti on mukava lisä, jos tykkää esimerkiksi juoda viiniä ruoan kanssa tai drinkkejä altaalla. Yksi asia, mistä erityisesti ensikertalaisen kannattaa maksaa vähän ekstraa on parvekehytti. Siellä voi sitten siemailla sitä juomapakettiviiniä ja ihailla maisemia. Risteilyllä ei ole kiellettyä viedä juomia tai ruokia hyttiin. 

Lue myös:

    Uusimmat