Näin otat parempia valokuvia!

Ammattiuran valokuvaajana tehnyt Leevi Korkkula kertoo parhaat valokuvausniksinsä. Esimerkiksi syksyn ylioppilasjuhlien ikuistajia mies neuvoo pyrkimään eloisiin otoksiin.

1. Kun on siirrytty värikauteen, väreihin pitää kiinnittää huomiota. Valitse sellainen kuvauskohde, jossa on säästeliäästi värejä. Vältä värien sekamelskaa, sillä värejä saisi olla mieluummin niukasti kuin liikaa.

2. Pyri kuvaamaan luonnonvalossa, salama tekee kuvista platkuja. Vältä myös kirkasta auringonpaistetta nimenomaan ihmiskuvauksessa, sillä kuva palaa helposti "puhki". Ulkona kannattaa kuvata mieluummin varjossa. Sateella saa aivan loistavia valokuvia.

3. Yritä ottaa eloisia kuvia, niin että kuvassa on toimintaa. Ei poseerauskuvia.

4. Hämää ja ohjaa kuvattaviasi. Esimerkiksi lakkiaispäivän kuvaan saat erilaista ilmettä, kun pyydät ihmisiä nostamaan lasejaan. Silloin kuvattavat unohtavat olevansa kuvattavina. Kun ryhmä luulee, että kuva on otettu, sano kiitos ja ota kuva vasta sen jälkeen.

5. Jos joku pitää puhetta, yleensä henkilö katsoo muistipaperia ennen puheen aloittamista. Ota kuva siinä vaiheessa, kun henkilö nostaa katseensa paperista, silloin silmät eivät ole vielä "sammuneet".

6. Rajaa kuva niin, että taivaanranta ei katkaise ihmistä kaulan kohdalta. Kuvaa ei pitäisi myöskään rajata niin, että kuvan reuna katkaisee ihmisen jonkin nivelen kohdalta, kuten polvien.

7. Uskalla kokeilla. Niin syntyy hyviä kuvia. Kameran kallistelu on turhaa ja keinotekoista, mutta kuvakulmaa kannattaa välillä muuttaa. Kaikkea ei tarvitse kuvata silmien korkeudelta.

8. Muista kuvata myös kodin arkea. Juhlissa otetaan aina kuvia, mutta jälkeenpäin voi olla mielenkiintoista katsoa, mitä ennen on esimerkiksi tarjottu ruokapöydässä.

9. Kun otat matkakuvia, älä ota lähikaukokuvia. Selvät maisemakuvat ovat erikseen ja tutuista kannattaa ottaa kuvat läheltä. Uskalla mennä lähelle kohdetta.

10. Matkoilla ei kannata kuvata koko ajan. Kun löydät hyvän kohteen, ota siitä useampia kuvia. Niin ehdit nauttia lomastasi kuvien räpsimisen ohessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja