Näin onnistut sohvakankaan valinnassa – katso vinkit

Sohvakankaan valintaan kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa ja harkintaa. Hyvä sohvakangas kestää aikaa, valoa ja kulutusta, lisäksi se on myös pestävä ja kestävä.

Sohvakankaan valinnassa tärkein ei ole kankaan väri, vaan ihan muut ominaisuudet. Ennen kuin lähdet kangaskaupoille, mieti, millaisia ominaisuuksia kankaalta vaadit. Tulisiko kankaan olla vesipestävä, joutuuko kangas sietämään suoraa auringonvaloa? Onko perheessä pieniä lapsia tai kotieläimiä?

Kankaan hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, halvalla on vaikeaa saada kankaalle erikoisominaisuuksia, kuten hyvää valonkestävyyttä, värinkestävyyttä ja pestävyyttä. Sohvan verhoiluun menee helposti jopa 10 metriä kangasta, joten ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Selvitä seuraavat asiat ennen ostopäätöksen tekoa.

Käyttötarkoitus

Tuleeko kangas sohvaan, jota ei käytetä päivittäin? Vai sohvaan, joka on kovassa käytössä joka päivä ja perheessä on sekä lapsia että kotieläimiä? 

Tahranpoisto ja suojaus

Voiko kankaasta poistaa tahroja kotikonstein ja onko kankaaseen saatavilla likaahylkivä suojaus?

Pesu 

Voiko kankaan pestä kotikoneessa? Onko rungon kankaat myös irrotettavissa? Vaikka kangas olisi konepesunkestävä, voi pesu haalistaa kankaita siten, että ne eroavat pesemättömistä rungon kankaista.

Materiaalin valinta

Tekokuidut

Tekokuidut ovat useimmiten kulutuksen kestäviä ja helposti huollettavia. Nykyaikaiset tekokuidut muistuttavat luonnonkuituja, mutta niihin on saatu paremmat ominaisuudet kuin luonnonkuiduilla. Tekokuidut saattavat kuitenkin sähköistyä.

Luonnonkuidut

Puuvilla ja pellava ovat yleisimpiä verhoilumateriaaleja. Puuvilla, pellava ja villa ovat tuntumaltaan miellyttäviä, mutta niiden ominaisuudet eivät välttämättä yllä tekokuidun tasolla. 

Puuvilla on useimmiten vesipestävää, mutta kannattaa tarkistaa, että kangas on myös esikutistettu. Pellavan kulutuksenkestävyys ei ole aivan puuvillan luokkaa, pellavapäälliset kannattaa pesettää pesulassa.

Villan ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Villa pysyy kauniina pitkään, se on itsestään puhdistuva ja likaa hylkivä materiaali.

Neulos ja rakenne

Myös kankaan neulos ja pintarakenne vaikuttavat sen yleisilmeeseen ja kestävyyteen. Kohokuvioinen ja kangas, jossa on pitkiä lankajuoksuja, likaantuu ja kuluu helpommin, kuin sileäpintainen kangas.

Tekniset ominaisuudet

Martindale-luku

Martindale-luku kertoo kankaan hankauksenkestävyydestä. Mitä suurempi luku, sen kestävämpää kangas on. 

  • 15 000 kierrosta vähäiseen kulutukseen
  • 15 000–20 000 kierrosta kevyeen käyttöön
  • 20 000–25 000 normaaliin kotikäyttöön
  • Yli 25 000 kierrosta kovaan käyttöön
  • Yli 50 000 kierrosta julkisen tilan kalusteeseen

Valonkesto

Valonkesto määritellään asteikolla 1–8

  • 4= perusvaatimus, hyvä värin kesto
  • 5–6= erittäin hyvä valonkesto
  • 6–8= erittäin hyvä valonkesto – soveltuu julkisiin tiloihin ja ulkokäyttöön.

Kutistuvuus

Alle 3 % kutistuvuutta ei yleensä ilmoiteta, 5 % kutistuvuus on melko yleinen, joka ei vielä kutista kangasta pilalle.


Lue myös:

    Uusimmat