Näin muutat käytöstäsi sosiaalisemmaksi – ajoitus ratkaisee

Listasimme yhdeksän sosiaalista tilannetta, joista ei kannata myöhästyä. Nopea reaktio ja rohkea asenne ovat varsinkin työpaikalla avainasemassa sosiaalisen imagon ylläpitämisessä.

Menestyvä ihminen tuntuu olevan aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Jokainen meistä tietää sen yhden työkaverin tai tuttavan, joka osaa avata ensimmäisenä suunsa tukalassa tilanteessa ja joka on aina kättelemässä ja tekemässä tuttavuutta uusien ihmisten kanssa.

Ujous on huono tekosyy sille, että ei panosta sosiaalisiin suhteisiin esimerkiksi työpaikalla. Kukaan meistä ei synny täydellisenä, sosiaalisena virtuoosina. Lue alta tilanteet, mistä ei kannata myöhästyä. Opettele vinkkien avulla työpaikan sosiaaliseksi tähdeksi! 

1. Uuden työkaverin tapaaminen

Työpaikallanne on uusi työntekijä. Istut työpisteesi ääressä, tuijotat intensiivisesti näyttöpäätettä ja mietit kuumeisesti, mikä olisi täydellisen sopiva ja tyylikäs hetki mennä esittäytymään. Oikea vastaus on, että mitä nopeammin, sitä parempi. Annat itsestäsi avoimen ja ystävällisen vaikutelman, kun kävelet saman tien uuden työntekijän luokse, esittäydyt ja toivotat työntekijän lämpimästi tervetulleeksi. 

2. Cocktail-juhlat

Cocktail-henkiset juhlat ovat hyvä mahdollisuus verkostoitua ja tutustua uusiin, kiinnostaviin ihmisiin.

Juhliin saapuminen on tärkein vaihe juhlia. Älä painele oikopäätä turvallisimpaan nurkkaan tervetuliaismalja kädessäsi, tai istahda ainoan tuntemasi henkilön viereen juoruilemaan yksityisiä asioitasi. Seisahda sen sijaan lähimmän ihmisen viereen, tervehdi reippaasti ja kilistele maljoja. Aloita keskustelu rohkeasti tilanteeseen sopivasta aiheesta.

Kun olet selvinnyt juhlien ensimmäisestä tunnista, vieraat vapautuvat ja sinullakin on jo ihan mukava olla. Älä siis myöhästy ensimmäisistä lauseenvaihdoista ja tutustumistilanteista. Muuten löydät itsesi sieltä turvallisesta nurkasta vielä loppuillastakin. 

3. Onnittelukorttien lähettäminen

Muista aina lähettää läheisille ystäville, sukulaislapsille ja kummilapsille onnitteluviesti merkkipäivinä. Kortti on mukava tapa huomioida läheisiä. Tekstiviesti tai puhelu on myös kätevä tapa onnitella. Nykyään on helppoa jättää syntymäpäivät sen kummemmin huomioimatta, koska monet onnittelevat Facebookissa tai sähköpostilla. Henkilökohtainen yhteydenotto tuntuu kuitenkin päivänsankarista paljon mukavammalta!

Jos aiot antaa sukulaislapselle syntymäpäivälahjan, huolehdi, että sankari saa lahjan ajoissa. Lapset ymmärtävät huonosti myöhässä tulleita lahjoja. Lapsen pettymys on suuri, jos odotettu lahja ei olekaan oikeana päivänä perillä. 

4. Takaisin soittaminen

Tästä myöhästyminen on yksinkertaisesti todella noloa. Jos lupaat soittaa takaisin jollekulle, soita vielä saman päivän aikana takaisin. Kiireisenä päivänä puhelut ja tekstiviestit lipsahtavat helposti mielestä, mutta se ei ole tekosyy sille, että pakotat jonkun odottamaan sinun yhteydenottoasi.

Jos unohdat kokonaan soittaa ystävälle tai liikekumppanille takaisin, vaikka olit luvannut, soita takaisin seuraavana päivänä. Sinusta saattaa tuntua siltä, että on turhaa enää soittaa, mutta vastaanottaja arvostaa silti soittoasi. Pahoittele vilpittömästi, että et soittanutkaan silloin kun oli sovittu. Älä sano syitä puhelusi viivästymiselle ollenkaan. Selittely vain ärsyttää lisää sitä, kenet olet laiminlyönyt.

5. Vieraisilla viipyminen

Sovitusta vierailusta myöhästyminen on epäkohteliasta. Emäntä on luultavasti valmistellut vierailua laittamalla tarjoiluja. Jos olet kaksi tuntia myöhässä, ruoka ehtii pilaantua ja loukkaat emännän tunteita. Jos olet aina myöhässä sovituista vierailuista, kukaan ei kohta enää kutsu sinua kyläilemään.

Sama pätee toisaalta myös toisin päin. Älä viivy vieraisilla pidempään kuin on soveliasta. Jos on sovittu, että jäät yhdeksi yöksi vieraassa kaupungissa asuvalle ystävällesi, pidä kiinni siitä, että lähdet tosiaan seuraavana päivänä aamupäivän aikana. Iltamyöhään asti toisen luona roikkuminen ei ole kovin soveliasta.

Jos taas on sovittu iltapäiväisestä kahvittelusta, älä jää notkumaan ystäväsi mukavalle terassille iltaan asti, ellei hän erityisesti pyydä sinua jäämään koko illaksi. 

6. Deitille soittaminen

Olet ollut onnistuneilla treffeillä ja sovitte uudesta tapaamisesta. Ette kuitenkaan sovi päivämäärää tai kellonaikaa.

Soita deitillesi heti seuraavana päivänä uudestaan. Kysy, miten hänen päivänsä on mennyt, ja ehdota sitten uutta tapaamisaikaa. Osoitat näin, että olet todella kiinnostunut treffikumppanistasi. Pelien pelaaminen ja ajan juoksuttaminen on lapsellista, ja saattaa pahimmassa tapauksessa karkottaa kokonaan potentiaalisen kumppaniehdokkaan.

7. Kysymysten esittäminen palaverissa

Usein palaverin, kokouksen tai seminaarin lopuksi tilaisuuden puheenjohtaja antaa kuuntelijoille tilaisuuden esittää kysymyksiä tai ajatuksia. Älä jää tässä kohtaa varpaisiin tuijottavaksi tuppisuuksi, vaan esitä rohkeasti kysymyksesi ääneen. Annat itsestäsi välinpitämättömän vaikutelman, jos et ikinä puhu mitään tärkeissä kokouksissa.

Kysymyksiä tai ajatuksia ei tarvitse keksiä spontaanisti, jos et ole sitä tyyppiä. Kirjoita ajatuksiasi valmiiksi muiden puheenvuorojen aikana ylös muistivihkoosi. Voit vain lukea ajatuksesi ääneen vihkostasi tilaisuuden tullen. Näin et joudu pelätä, että menet lukkoon tai unohdat kokonaan hyvät ideasi.

8. Älypuhelimen selaaminen

Älypuhelimet tarjoavat vähän liiankin helpon pakokeinon sosiaalista ahdistusta kärsiville. Älä sorru selailemaan kännykkääsi aina, kun sosiaalinen paine yllättää. Luulet ehkä näyttäväsi kiireiseltä muiden silmissä, mutta todellisuudessa muut lähinnä ihmettelevät, miksi selaat älypuhelintasi koko ajan. Selaile viestit ja sähköpostit läpi vain silloin, kun olet oikeasti yksin. 

9. Tuttaviin törmääminen kadulla

Bongaat vanhan työkaverin tai muun tuttavan julkisella paikalla. Päätät nopeasti mielessäsi, että esität kuin et huomaisikaan häntä. Näin vältät kätevästi ahdistavan small talk -tilanteen. Mieti mielessäsi, miksi oikein teet näin. Eikö olisi paljon helpompaa vain tervehtiä, hymyillä ja kysäistä kuulumisia? Tämäntyyppinen sosiaalinen ahdistus on monesti vain asennekysymys. Päätä mielessäsi, että lopetat sosiaalisten tilanteiden pakoilun kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat