Mainos

Näin MTV3:n mammutti-aprillivideo tehtiin

MTV3:n uutissivujen aprillipila Mammutin kloonaamisesta nousi sunnuntaina erittäin suosituksi jutuksi.

Aprilli-jutussa kerrottiin, että Suomessa olisi kaikessa hiljaisuudessa toteutettu mammutin kloonaus. Jutun yhteydessä oli myös video, jolla ihka elävältä näyttävä mammutti söi heinää suomalaisessa talvimaisemassa.

Idean takana oli helsinkiläinen 3-D Trix Finland -yhtiö, jonka erikoisalaa on elokuvien ja mainosvideoiden digitaaliset 3D-tehosteet. Yhtiön perustajajäsen ja tuottaja Olli Leppänen kertoo, että kyseessä oli alkujaan testivideo, jolla haluttiin kokeilla karvoituksen mallinnusta.

Efektin tehnyt Jari Nenonen kertoo, että mammutin pohjana käytettiin 3D-mallia norsusta. Malli kuitenkin käsiteltiin muistuttamaan mammuttia korostamalla pään yläosaa sekä osia yläselästä.

Nuoreksi mammutti saatiin kasvattamalla pään suhteellista kokoa sekä lyhentämällä torahampaat aivan lyhyiksi. Varsinaisesti norsu muuttui kuitenkin mammutiksi karvoituksen lisäyksen myötä.

Taustan maisema kuvattiin pienellä kotivideokameralla käsivaralla. Kameran liike siirrettiin tietokoneelle Matchmove -tekniikalla (3d-tracking). Näin 3D grafiikalla luotu mammutti voitiin "kuvata" 3D-tilassa samoin kameraliikkein kuin pohjakuvissakin.

Lopuksi mammutti liitettiin pohjakuvaan.

Tällä tavalla saadaan luotua illuusiota aidosta käsivaralla kuvatusta tilanteesta.

Leppänen toteaa, että nykyään digitaalisilla efekteillä terästettyjä videoita tehdään normaaleilla pöytätietokoneilla, joissa käytetään efektien tekemiseen tarkoitettuja ammattitason ohjelmia.

Tehosteiden tekemisessä kuluu erityisesti aikaa valmisteluihin, mutta lopulliseen koostamiseen ei välttämättä uppoa paljon aikaa. Leppänen kertoo, että nykyään digitaalisia efektejä esiintyy jo lähes joka elokuvassa.

- Työtä kyllä riittää ja ala on kovassa kasvussa. Esimerkiksi Vares-elokuviin olemme tehneet digitaalisia muutoksia yli 600 kuvaan. Kohtauksia on mm. kuvattu vihreän kankaan edessä ja niihin on lisätty taustoja myöhemmin, kertoo Leppänen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.