Näin moni suomalainen sairastuu vuosittain muistisairauteen: 40 prosenttia sairastumisista johtuu tekijöistä, joihin voi itse vaikuttaa

Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen altistaa muistisairauksille? 1:16
Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen esimerkiksi työelämässä altistaa muistisairauksille? Katso asiantuntijan vastaus videolta.

Kun aiemman tilastotiedon valossa oletettiin, että vuosittain noin 14 500 suomalaista sairastuu muistisairauteen, kertovat päivitetyt tutkimustiedot, että todellisuudessa sairastuneiden määrä on reilusti suurempi.

Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan Suomessa sairastuu vuosittain muistisairauteen noin 23 000 ihmistä. Pitkään tilastotiedon valossa sairastuneiden määrän oletettiin olevan noin 14 500 vuosittain. 

Luvun dramaattiseen kasvuun on geriatrian erikoislääkäri Hanna-Maria Roiton mukaan kaksi syytä.

– Ensimmäinen ja tärkein tekijä on, että Suomessa väestö vanhenee. Ikä on yksi merkittävä muistisairauksien riskitekijä. 80- ja 90-luvuilla ikääntyneitä ihmisiä oli Suomessa vähemmän kuin nyt ja tuo vanha luku perustuu 1980–90-lukujen väestötutkimuksiin. Nämä vanhentuneet tilastotiedot ovat se toinen tekijä, Roitto kertoo Huomenta Suomessa.

– Ei ole käynyt niin, että yhtäkkiä sairastavuus olisi lisääntynyt dramaattisesti, vaan väestö on vanhentunut ja toisaalta diagnostiikka parantunut. 

Vain 1 prosentti työikäisistä sairastuu

Työikäisten muistisairauksien yleistyminen on ollut yleinen puheenaihe jo muutamien vuosien ajan, mutta Roitto korostaa, ettei muistisairauksien määrä ole työikäisten suomalaisten keskuudessa lisääntynyt, vaan sairautta nähdään enemmän ikääntyneillä.

– Työikäisillä ei ole muistisairauksia yhtään sen enempää kuin aiemminkaan on ollut. Muistisairauksien esiintyvyys työikäisillä on alle yksi prosentti, kun taas yli 85-vuotiailla se on 40 prosenttia, Roitto huomauttaa.

Katso yllä olevalta videolta, miten jatkuva stressi ja esimerkiksi kuormittava työelämä vaikuttavat muistisairauksien riskiin.

Nämä riskitekijät sairastumisen taustalla noin 40 prosentissa tapauksista

Sellaiset riskitekijät, joihin ihminen voi itse vaikuttaa läpi elämänsä, aiheuttavat jopa 40 prosenttia kaikista muistisairauksista.

– Asiat, jotka ovat haitaksi sydämelle, ovat haitaksi myös aivoille: esimerkiksi verenkierrolliset tekijät, kuten korkea verenpaine ja kolesteroli ja korkea verensokeri eli diabetes.

– Muita riskiä lisääviä tekijöitä ovat alkoholi, tupakointi, vähäinen liikunta ja ylipaino.

Katso koko keskustelu: Muistisairaudet kasvussa – voiko sairautta ehkäistä?

Muistisairaudet kasvussa – voiko sairautta ehkäistä? 7:44
Geriatrian erikoislääkäri Hanna-Maria Roitto kertoo videolla, voiko muistisairauksia ehkäistä ja miten niitä hoidetaan.

Lue myös:

    Uusimmat