"Miten noin nuori on voinut juoda niin paljon, että on maksansa menettänyt" – väärät uskomukset maksasairauksista aiheuttavat häpeää

Tästä syystä maksa on niin tärkeä elin 1:11
Videolla kerrotaan, miksi maksa on niin tärkeä elin.

Maksasairauksiin liittyy paljon häpeää, mikä johtuu ainakin osin virheellisistä mielikuvista. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström muistutti, ettei maksasairaus suinkaan aina johdu alkoholista.

Monelle tulee maksasairauksista ensimmäisenä mieleen alkoholi. Alkoholi on toki merkittävä maksasairauksien aiheuttaja, mutta ei suinkaan ainut. Myös esimerkiksi tyypin 2 diabetes, autoimmuunisairaudet, virusmaksatulehdukset sekä ylipaino voivat vahingoittaa maksaa.

Suomalaisten yleisin maksasairaus on rasvamaksa, josta kärsii jopa joka neljäs aikuinen. Valtaosalla vyötärölihavista esiintyy rasvamaksaa.

Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström uskoo, että maksasairauksia koskeva häpeä liittyy pitkälti tiedon puutteeseen. Ihmiset, joita maksasairaus ei ole läheltä koskettanut, eivät välttämättä tiedä juuri maksasairauksista tai ajattelevat niiden johtuvan vain alkoholista.

– Yksi uskomus on, että maksakirroosi voisi olla vaan vanhemmalla miehellä, joka on vuosikausia juonut. Se on väärä uskomus. Meillä on ihan plus kolmekymppisiä nuoria ihmisiä, myös naisia, joilla on maksakirroosi, Högström sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Monet maksasairaudet voivat edetessään johtaa maksakirroosiin eli maksan arpeutumiseen.

Synnynnäinen geenivirhe johti maksansiirtoon

Yksi ihmisten virheellisiin ennakkoluuloihin törmänneistä on Sirpa Andelin. Hän sai 22-vuotiaana maksasiirteen synnynnäisen geenivirheen vuoksi ja on joutunut selittelemään ihmisille sairastumistaan.

– Aina kun mainitsee, että on ollut maksasairaus, ihmiset yhdistävät sen heti alkoholiin, että miten noin nuori on voinut juoda niin paljon, että on maksansa menettänyt, Andelin kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kun hän sitten kertoo todellisen syyn eli synnynnäisen maksasairauden, moni luulee sen johtuvan vanhempien alkoholin käytöstä. Todellisuudessa kyse on geenivirheestä.

Maksasairaudet voivat edetä pitkälle ennen kuin ihminen havahtuu oireisiin. Millaisia maksasairauden ensioireet voivat olla? Entä miten maksasairauksia voidaan hoitaa? Katso koko haastattelu videolta.

Häpeä ja syyllistäminen varjostavat maksapotilaiden elämää 6:51

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Vyötärölihavuus altistaa maksan rasvoittumiselle – videolla esitellään nopea narukikka, joka voi paljastaa, oletko riskiryhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat