Näin monen suomalaisen korvat soivat – Lue lääkärin neuvot tinnitukseen

Tinnitus on normaali ilmiö, mutta monia se pelästyttää ja ärsyttää.

– Tarpeeksi hiljaisessa ympäristössä yli 90 prosenttia ihmisistä kuulee korviensa soivan, Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia sanoo.

Tätä korvien soimista kutsutaan tinnitukseksi. Se on subjektiivinen kokemus eli ainoastaan henkilön itsensä kuultavissa.

– Äärimmäisen harvoin ulkopuolinenkin voi kuulla suhahtavan tinnituksen äänen. Silloin korvan seudulla on verisuonen epämuodostuma. 20 vuoden urani aikana vastaani on tullut yksi tällainen tapaus.

Silloin tällöin tinnitusta kuulee 40 prosenttia normaalikuuloisista ihmisistä.

– Pohjimmiltaan tinnitus on kuuloratojen sähköistä toimintaa. Se on täysin normaali ilmiö, ei sairaus eikä oire sairaudesta. Eri asia on, häiriseekö korvien soiminen – jos häiritsee, niin usein taustalta löytyy jokin muu jaksamista vievä tekijä. Tinnituksen häiriintyvyys lisääntyy stressissä., Havia sanoo.

Älä anna äänen häiritä

Entä voiko tinnitusta hoitaa?

– Ei auta kuin yrittää parantaa jaksamista elämän muilla osa-alueilla. Usein syntyy noidankehä: ensin on stressiä ja väsymystä, sitten huomaa korviensa soivan ja pelästyy, seuraa lisää stressiä, ja lopulta kuulee tinnituksen entistä kovempana. Keskusteluapu yleensä auttaa tinnituksesta kärsivää, Havia sanoo.

– On tärkeää, että kuulo tutkitaan ja asia käydään läpi. Näin tinnituksesta häviää pelottava hälytysäänen leima ja siihen oppii suhtautumaan rennommin. Myös äänen kuuluminen ja etenkin häiritsevyys vähenee – siihen tottuu.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat