Näin huonokuuloisuutta hoidetaan

Huonokuuloisen on haettava vaivaansa kuntoutusta.

Huonoa kuuloa hoidetaan ensisijaisesti hankkimalla kuulokoje. Kuulokoje ei kuitenkaan sinällään riitä kuntoutukseksi vaan on vain edellytys sille.

– Huonokuuloisen kuntoutus vaatii erillistä ohjausta. Kuulovamma pitää hyväksyä. Omaisia ja lähipiiriä on informoitava ja neuvottava kommunikoimaan oikein huonokuuloisen kanssa, Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia sanoo.

– Kannattaa rohkeasti pyytää keskustelukumppania toistamaan sekä vähentää itse välimatkaa puhujaan. Pitää olla rohkeutta vaatia, että ympäristö hiljennetään melusta. Vain yhden tulisi puhua kerrallaan ja kuulovammaista kohti.

Jos kuulo on tavanomaista huonompi, puheterapeutilta voi saada ohjausta esimerkiksi huuliolukuun. Huulioluku tarkoittaa paitsi huulten, kielen, hampaiden ja leuan liikkeiden, myös ilmeiden ja eleiden seuraamista.

– Kuuloliitto järjestää huonokuuloisille lapsille, työikäisille ja eläkeläisille kuntoutuskursseja, joissa näitä asioita käydään tarkasti läpi. Kurssille vaaditaan oman lääkärin Kelaan tekemä B-lausunto, Havia sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja