Näin merkittävästi hampaiden peseminen vaikuttaa terveyteen

Tiesitkö, kuinka merkittävästi hampaiden pesemättä jättäminen voi pahimmillaan vaikuttaa terveyteen?

Monelle hampaiden peseminen on arkinen rutiini, jonka merkitystä ei tule sen kummemmin mietittyä. Tosiasiassa suun huono hyvinvointi voi kuitenkin olla ensimmäinen askel kohti esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia tai aivoinfarktia.

– Suusta leviävä infektio voi edetä hyvin nopeasti ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Suun terveyttä ei todellakaan kannata pitää itsestäänselvyytenä, muistuttaa erikoishammaslääkäri Juha Oittinen Oral Hammaslääkäreiltä.

Sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa, jos suun terveys on huonolla tolalla.

– Pitää aina muistaa, että ihminen on kokonaisuus ja yksikin riskitekijä lisää voi olla liikaa. Jos henkilöllä on jo esimerkiksi ylipainoa, korkea kolesteroli tai diabetes, suun huono terveys saattaa olla viimeinen ratkaiseva tekijä.

Terveessä suussa hampaat ja ikenet ovat hyvässä kunnossa, makuaisti toimii. Terveessä suussa hengitys ei myöskään haise pahalta, eikä mitään kohtaa kolota tai kivistä. Suun terveyteen vaikuttavat sekä perimä ja elintavat, että säännöllinen hoito.

– Kaiken lähtökohta on ennaltaehkäisevä hampaidenhoito kotona: hampaiden harjaus, fluorihammastahnan käyttö ja hammaslangan käyttö. Niiden seuraksi voi käyttää desinfioivaa suuvettä. Lisäksi pitää muistaa käydä hammaslääkärin vastaanotolla säännöllisin väliajoin, Oittinen kertoo.

Kun puhutaan yleisterveydestä huolehtimisesta, on suun terveys olennainen osa kokonaisuutta. Toukokuussa teetetyn tutkimuksen mukaan suomalaisista työssäkäyvistä yli puolet myös hoitaa hampaitaan suositellulla tavalla ja käy hammaslääkärissä noin kerran vuodessa. 47 prosenttia suomalaisista kuitenkin kokee, ettei hammashoito ole Suomessa hyvällä tasolla.

– Hampaista ja suusta huolehtiessa kannattaa aina muistaa, että suun huono terveys voi aiheuttaa ongelmia muuallekin. Ja vaikka ongelmia ei tulisikaan, myös suun terveys itsessään on tärkeä asia, Oittinen toteaa.

Tutkimus toteutettiin web-kyselynä toukokuussa 2013. Kyselyyn vastasi yhteensä 613 työssäkäyvää suomalaista. Lähtöotos painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland ja tilasi Oral Hammaslääkärit.

(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Deski

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja