Näin lumikaaos näkyy suomalaiskaupoissa – "Kysyntä on ollut todella kovaa"

Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti? 4:40
KATSO MYÖS: Kuinka saada lumeen juuttunut auto irti oikein ja turvallisesti?

Jatkuvat lumikinokset näkyvät luonnollisesti myös kauppojen lumityökalujen menekissä. Esimerkiksi Tokmannilta kerrotaan, että joissain myymälöissä tietyt tuotteet on jo myyty lähes loppuun.

Viime aikojen kovat lumisateet ovat saaneet suomalaiset ryntäämään kauppoihin päivittämään talvitarvikevarastojaan. Siinä missä kotipihalla lumikola voi olla tarpeen, ainakin autossa on Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan hyvä säilyttää lumilapiota, mielellään kokoontaitettavaa sellaista. Kenties tehokkain, joskin myös hintavin keino lumesta eroon pääsemiselle voi löytyä lumilinkojen parista. Nekin ovat kasvattaneet monessa kaupassa suosiotaan runsaslumisen talven aikana.

Näin lumikaaos näkyy kaupoissa

S-ryhmän kaupoissa lumisen talven tulo on huomattu.

– Viime viikolla lumityökalujen myynti on kasvanut kaksinkertaisesti verrattuna viime vuoteen, vaikka viime vuonna oli kuitenkin hyvä luminen talvi. Koko helmikuussa sama kehitys on näkyvissä, ja tämä varmasti kasvaa tämän päivän ja huomisen myyntien johdosta, kertoo myyntipäällikkö Marko Väänänen SOK:lta.

Lumikinosten ohella myös liukkaat kelit ovat aiheuttaneet harmia. Väänäsen mukaan liukkauden torjuntaan liittyvien tuotteiden, kuten hiekoitushiekan, myynti onkin yli kolminkertaistunut.

– Selkeästi tämä talvi on tuonut liukkauden ja sen aiheuttamat tapaturmat ihmisten tietoon ja ongelmaa halutaan ennaltaehkäistä, Väänänen arvelee.

Myös Biltema Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jani Mahlakaarto kertoo MTV Uutisille, että lumitarvikkeita on todella myyty aiempaa enemmän.

– Etenkin helmikuussa lumilinkojen menekki on ollut tavanomaista huomattavasti suurempaa. Myös lumenpudottimia, sulatussuolaa ja liukkaudenestoainetta on myyty viime vuotta selvästi enemmän.

Akkukäyttöiset lumilingot kasvattavat suosiotaan

K-raudassa lumityövälineiden myynti alkoi poikkeuksellisen ajoissa jo viime vuoden puolella, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto.

– Etenkin isot kertasateet näkyvät kysynnässä merkittävästi.

Lehdon mukaan perinteisiä lumikolia, lumilapioita ja lumentyöntimiä kysytään paljon, ja akkukäyttöiset lumilingot ovat kasvattaneet suosiotaan vaihtoehtona perinteisille polttomoottorikäyttöisille lumilingoille.

– Akkukäyttöisten lumilinkojen käyttöönottokynnys on matala ja ne ovat huoltovapaita. Kestosuosiota pitää isohko lumilinko, kun lunta on paljon ja työalue iso.

Vaihtelevien lämpötilojen aiheuttamat liukkaat kelit ovat K-raudassa näkyneet liukkaudentorjuntatuotteiden eli hiekoitusepelien ja -murskeiden sekä jäänsulatusaineiden lisääntyneenä kysyntänä.

– Kysyntää on ollut myös esimerkiksi jääraudoille ja lumenpudottimille sekä niihin liittyviin turvavarusteille, Lehto kertoo. 

"On jo myyty lähes loppuun"

Sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen kertoo, että lumikaaos on näkynyt myös Tokmannilla. 

– Lumikaaoksen myötä esimerkiksi lumilinkojen, lumilapioiden ja -kolien kysyntä on ollut todella kovaa. Joissain myymälöissämme nämä lumenluontiin liittyvät tuotteet on jo myyty lähes loppuun. Valmistajilta ei juurikaan enää saa lisää lumityökaluja, joten jos kysyntä jatkuu kovana, voivat kauppojen hyllyt olla kohta tyhjinä.

Verkkokaupan puolelta lumilinkoja löytyy vielä.

Mikkonen kertoo myös, että vaihteleva sää on lisännyt Tokmannilla merkittävästi liukkauden estoon liittyvien tuotteiden myyntiä, kuten esimerkiksi hiekoitusmurskeen ja -soran sekä jääsulan myyntiä.

– Näitä liukkauden estoon tarkoitettuja tuotteita saamme lisää, vaikka ne saattavat hetkellisesti loppua.

Mitä talvitarvikkeita autosta tulisi löytyä?

Nämä tavarat tulisi löytyä jokaisen auton takakontista talvella 1:00
Autoilijan on syytä varautua monenlaisiin haasteisiin talven pitkillä ajomatkoilla. Nämä varusteet tulisi löytyä jokaisen auton takakontista. Kuvat: Autoliitto / Teppo Vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat