Kenen vastuulla on lumisen pihan turvallisuus? Huomioi nämä asiat taloyhtiössä: "Jos osakas kieltäytyy tekemästä talvikunnossapitotöitä..."

Tampereella katon sulavat lumet valuivat kerrostalon rakenteisiin 4:09
KATSO MYÖS: Tampereen Kaukajärvellä sulava lumi tuli katosta läpi. Katso videolta, mitä tapahtui.

Onko lumikinosten peittämien pihojen turvallisuus yksinomaan taloyhtiön vastuulla? Kiinteistöliitto vastaa.

Etelä-Suomen yli pyyhältänyt lumimyrsky toi jälleen senttikaupalla lisää lunta monen taloyhtiön pihalle. Moni taatusti miettiikin, kenen vastuulla pihan turvallisuus on, kun pihamaa on välillä jäästä liukas ja välillä senttien paksuisen lumipeitteen peittämä. Kysymys on tuttu myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa. 

Kiinteistöliitto muistuttaa joulukuussa julkaistussa tiedotteessaan, että on kiinteistönomistajan vastuulla huolehtia kiinteistön alueen turvallisuudesta, esimerkiksi siis siitä, että piha on hiekoitettu eikä rakennuksesta putoava lumi tai jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Koska kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon, taloyhtiön on vahingon sattuessa pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut huolellisesti, mitä talvikunnossapitoon tulee.

"Kohtuutonta syyttää vahingosta taloyhtiötä"

Täysin ihmisen omaa vastuuta ei kannata kuitenkaan unohtaa. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kannustaa kaikkia varovaisuuteen talvisäällä.

– Jos juoksee jäisellä pihalla korkokengissä tai reinot jalassa, voi kaatua vaarallisesti, vaikka piha olisi kuinka hyvin hiekoitettu. Silloin on mielestäni kohtuutonta syyttää vahingosta taloyhtiötä, Pynnönen antaa esimerkin tiedotteessa.

Kiinteistöliiton mukaan esimerkiksi tuomioistuin on antanut merkitystä kulkijan omalle huolellisuudelle. Eräässä tapauksessa tuomioistuin päätti, ettei rappukäytävässä liukastunut ollut oikeutettu vahingonkorvauksiin, sillä kaatuminen oli johtunut omasta huolimattomuudesta, kun liukastunut oli juossut tai hölkännyt portaita alas puhuen samalla puhelimessa. Tuomioistuimen mukaan kaatuminen ei siis johtunut siitä, että kiinteistöä olisi pidetty puutteellisesti kunnossa, vaikka portaat olivatkin liukastumishetkellä kosteat siivouksen jäljiltä.

Näin kävelet oikein liukkaalla kadulla. Juttu jatkuu videon alla.

Jäiset kadut aiheuttavat liukastumisia – näin kävelet oikein liukkaalla tiellä 6:01
Jäiset kadut aiheuttavat liukastumisia – näin kävelet oikein liukkaalla tiellä

Kuka hoitaa lumityöt? – "Jos osakas kieltäytyy tekemästä talvikunnossapitotöitä..."

Pynnönen ei suosittele pihan lumitöiden ja hiekoituksen jättämistä osakkaiden aktiivisuuden varaan. Vastuukysymysten vuoksi talvikunnossapito talkoovoimin toimii lähinnä pienissä rivi- ja paritaloyhtiöissä. Jos talvikunnossapito kuitenkin hoidetaan talkoohengessä, periaatteet ja vastuukysymykset on syytä kerrata vuosittain.

– Talkootyö taloyhtiöissä on nimensä mukaisesti talkootyötä eli vapaaehtoista. Jos osakas kieltäytyy tekemästä talvikunnossapitotöitä, häneltä ei voida periä muita korkeampaa vastiketta, eikä hänen kustannuksellaan voida teettää hänen osuuttaan esimerkiksi ulkopuolisella urakoitsijalla, Pynnönen muistuttaa.

Talkoovoimin tehdyistä lumitöistä on syytä päättää yhdessä yhtiökokouksessa.

Jos ja kun talvikunnossapitoon liittyvä työ päätetään kuitenkin tilata ulkopuoliselta ammattilaiselta, taloyhtiön on syytä kirjata sopimukseen, että palveluntarjoaja vastaa myös lumi- ja jäätilanteen tarkkailusta sekä tarvittavista varotoimenpiteistä.

– Tällä tavalla taloyhtiö on lähtökohtaisesti täyttänyt velvollisuutensa turvallisuudesta huolehtimisessa, Pynnönen selittää.

Muista tärkeä asia lumitöissä:

Mies tuupertui lumitöissä – lääkäri muistuttaa tärkeästä asiasta:"Voi todella olla haitallista" 1:24
Hoitajaopiskelija Hailey Hickeyn taidot pelastivat vieraan miehen hengen. Hoitajaopiskelija pelasti lumitöissä tuupertuneen miehen elvyttämällä. Lääkäri muistuttaa, että lumityöt voivat olla riski sydämelle.

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat