Näin lohduttomasti korona iski Helsingin kaupunkiin – Jan Vapaavuori paljastaa talousvaikutukset: "Tilanne vakavampi kuin 10 vuoden takaisessa finanssikriisissä"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo Twitterissä, että koronan aiheuttama talousahdinko on Helsingissä vakavampi kuin kymmenen vuoden takainen finanssikriisi. Työttömiä on 10 000 henkilöä enemmän kuin maaliskuussa.

Helsingin kaupungin budjettia laaditaan tänä vuonna poikkeusoloissa, kuten eilen julkistettua valtiovarainministeriön budjettiehdotustakin.

Vapaavuori kiittelee, että Helsinki on hoitanut taloutta vastuullisesti. Työttömyys on kuitenkin kasvanut nopeasti.

– Koronan talousvaikutukset kurittavat Helsinkiä. Työttömyys on kasvanut nopeammin kuin Suomessa keskimäärin, palkkasumma on laskenut huhti-kesäkuussa suurista kaupungeista toiseksi eniten ja kotimaan matkailu on vähentynyt voimakkaimmin, Vapaavuori kertoo Twitterissä.

– Helsingissä on nyt 10 000 työtöntä enemmän kuin maaliskuussa.

Erityisesti nuorten työttömyys on Vapaavuoren mukaan kasvussa. Tilanne on haastava erityisesti vastavalmistuneille.

Talousahdinko vakavampi kuin 10 vuoden takainen finanssikriisi

Työttömyyden kasvuvauhti ratkaisee pormestarin mukaan lopulta sen, miten syvä ja pitkäkestoinen kriisistä tulee.

– Koronan aiheuttama talousahdinko on vielä lievempi kuin 1990-luvun lama, mutta vakavampi kuin kymmenen vuoden takainen finanssikriisi.

Kaupungin koronalasku kipuaa tänä vuonna arviolta 750 miljoonaan euroon. Vapaavuoren mukaan lähtökohta kuitenkin on, että Helsingin velkakanta korkeintaan kaksinkertaistuu vuoteen 2024 mennessä.

Pormestari kuitenkin uskoo positiivisiin näkymiin.

– Aiempien vuosien vastuullisen taloudenpidon ansiosta tarvetta talouden äkkijarrutukseen ei kuitenkaan ole. Helsinki investoi jatkossakin kaupungin kasvuun.

Myös valtiovarainministeriö esitteli eilen budjettiehdotuksensa

Myös Matti Vanhanen (kesk.) esitteli eilen ensimmäisen budjettiehdotuksensa valtiovarainministerinä. Ensi vuoden budjettiehdotus on Vanhasen mukaan laadittu sillä oletuksella, että koronavirus saadaan maailmalla kuriin.

Suomen valtionvelka nousee ensi vuonna 132 miljardiin euroon. Budjettiehdotuksen loppusumma on 61,6 miljardia euroa ja alijäämä on 7 miljardia.

Suurimman varjon Suomen talouteen muodostaa koronan kurittama vientiteollisuus. Valtiovarainministeriö ehdottaa, että vientiteollisuutta vahvistetaan muun muassa alentamalla teollisuuden sähkövero EU:n minimiin.


Lue myös:

    Uusimmat