Pääministeri Marin: Suomella on valmius elvyttää – tässä on miljardipotti, jonka Suomi voi käyttää "poikkeuksellisen vakavassa" tilanteessa

Kurssit romahtivat pörsseissä ympäri maailman – laskun taustalla koronavirus ja öljymarkkinoilla puhjennut hintasota 2:07
Video: Kurssit romahtivat eilen pörsseissä ympäri maailman. Katso, miten ekonomistit selittävät tilannetta!

Koronavirus, pörssiromahdukset ja odotettua kehnommat kasvuluvut heikentävät Suomen talousnäkymiä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistuttaa Twitterissä, että Suomella on mahdollisuus vastatoimiin.

– Talouden sukeltaessa Suomella on valmius elvyttää. Tämä on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitus arvioi tilannetta kehysriihessä valtiovarainministeriön valmistelun pohjalta, Marin tviittaa.

Elvytyksellä tarkoitetaan kotimaisen kulutuksen ja investointien tukemista tilanteessa, jossa maa kärsii esimerkiksi taantumasta.

Marinin hallitusohjelmassa on kirjaus "mekanismista poikkeuksellista suhdannetilannetta varten".

– Mekanismi turvaa osaltaan talouspolitiikan kykyä reagoida taloustilanteen edellyttämällä tavalla ja se voidaan ottaa käyttöön poikkeuksellisen vakavan suhdannetaantuman tilanteessa, hallitusohjelmassa todetaan.

Poikkeuksellinen suhdanne vallitsee, jos "maailmantalous ja etenkin euroalue joutuvat vakavaan suhdannetaantumaan, joka ajaa Suomen talouden samaan tilaan" tai "Suomen talous joutuu vakavaan suhdannetaantumaan hallituksen toimista riippumattoman tilapäisen häiriön takia".

Kertaluonteisiin menoihin voidaan mekanismin avulla satsata yhteensä miljardi euroa vaalikauden aikana, joskin vain 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Vertailun vuoksi Suomen valtion budjetissa taidetta ja kulttuuria tuetaan noin 500 miljoonalla eurolla vuonna 2020. Ammatilliseen koulutukseen käytetään 0,94 miljardia euroa, ja poliisin määrärahoihin 0,82 miljardia euroa.

Päätöksiä tehdään hallituksen kehysriihessä

Hallitusohjelman pöytäkirjamerkinnän mukaan poikkeustilanteeseen viittaisi esimerkiksi se, että euroalueen bruttokansantuote olisi supistumassa puoli prosenttia tai Suomen bruttokansantuote vähintään kokonaisen prosentin verran kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. 

Suomen bruttokansantuote pieneni viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,7 prosenttia.

Aiemmin valtiovarainministeriö arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan koko vuonna 2020 tasan yhden prosentin, mutta tänään ministeriö kertoi varautuvansa laskemaan ennustettaan alaspäin.

Koronaviruksen ohella taloushuolia lisää Saudi-Arabian ja Venäjän välinen hintasota öljystä. Maailmantalouden kannalta keskeisen raakaöljyn hinta syöksyi eilen rajusti, mikä näkyi pörssikurssien laskuna ympäri maailmaa.

Marinin esiin nostaman elvytyspotin mahdollisesta käytöstä tullaan keskustelemaan hallituksen kehysriihessä huhtikuun alussa.

Saksa, Japani ja Britannia elvyttämässä

Ulkomaista esimerkiksi Saksan hallitus on päättänyt 12,4 miljardin sijoitus- ja tukipaketista, ja myös Japanin ja Britannian keskuspankit ovat luvanneet elvyttäviä toimia.

Euroopan keskuspankki EKP:ltä on samoin toivottu elvytystä. Asiantuntija-arvioiden mukaan torstain kokouksesta ei kuitenkaan välttämättä saada järeitä toimia.

Euroalueen korkotaso on jo valmiiksi negatiivinen, joten EKP:n korkojen alentaminen ei välttämättä toisi haluttua investointivaikutusta. Kyseeseen voisi kuitenkin tulla rahan pumppaaminen markkinoille lisäämällä yritysten ja valtioiden velkakirjojen ostoa.

Lue myös:

    Uusimmat