Näin laihdut ilman liikuntaa – Lue helpot vinkit!

Ei liikunnan voittanutta, mutta on olemassa myös pieniä keinoja, joilla painoaan voi pudottaa. Grandparents.com listasi helpot keinot.

Useimmin kunnon treeni on painonpudotuksen avain, sillä se kuluttaa kaloreita. Mutta entäpä jos liikunta ei vain ole sinun juttusi? Onko se aina edellytys kalorien kulumiseen? Toki liikunta pitää terveenä, mutta voi kiloja tippua muillakin konsteilla. Grandparents.com listasi asiantuntijoiden keinot.

1. Ruokaile hämärässä

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tohtori Brian Wansinkin tutkimuksessa pehmeällä valaistuksella ja rauhoittavalla musiikilla varustetussa pikaruokalassa ruokaansa nauttivat ihmiset söivät keskimäärin 175 kaloria vähemmän kuin ne, jotka söivät samassa paikassa kirkkaassa valossa – ja pauhaavan musiikin keskellä.

Tohtori Wansink kertoo himmeämmästä valaistuksesta seuraavan kaksi ilmiötä: ihminen syö hitaammin ja ruoka tietenkin viilenee. Koska lämmin ruoka on tavallisesti houkuttelevampaa kuin kylmä, ruuan viileneminen sai ihmiset syömään vähemmän. Vai maistuisiko sinulle kylmät, vettyneet ranskalaiset?

2. Pienennä annoskokoa

Tohtori Wansink sanoo amerikkalaisten lautasten olevan läpimitaltaan suunnilleen noin 30 senttimetrin mittaisia. Jos lautasekseen valitsee läpimitaltaan vain vajaan 25 senttimetrin lautasen, voi se tohtorin mukaan vähentää kerta-annoksesta ruokaa noin 23 prosenttia.

– Se on mielettömän helppo tapa vähentää syömistään, Wansink sanoo Grandparents.comin mukaan.

Samoin jos käytät pienempää tarjoilukauhaa, voi ottaa lautasellesi noin 14 prosenttia vähemmän joka aterialla. Vähennetty määrä voi tohtorin mukaan kuukausien saatossa tarkoittaa suurta määrää ruokaa – ja näin paino tippuu.

3. Julkista välipalasi

Tämä keino ei välttämättä sovi kaikille, mutta on joillekin hyvin tehokas. Wansinkin mukaan voit syödä mitä haluat ja napostella kuinka usein haluat, kunhan kerrot aikeistasi muille ääneen seuraavasti: "En ole oikeasti nälkäinen, mutta syön tämän kuitenkin". Tohtorin tutkimuksen mukaan henkilö, joka toimii näin päivittäin kuukauden ajan, laihtuu tyypillisesti vajaat kaksi kiloa.

Miksi välipaloista ilmoittelu auttaisi? Tohtori Wansinkin mukaan se rikkoo piittaamattoman ja negatiivisen syömiskäyttäytymisen. Tuolloin ei selittelyjen sijaan myönnetään, että ollaan tekemässä jotain tyhmää.

4. Punnitse itseäsi

Monet ihmiset kieltävät olevansa ylipainoisia, sanoo Irene Rubaum Keller, Foodaholic: The Seven Stages to Permanent Weight Loss -kirjan kirjoittaja. Hänen mukaansa nämä ihmiset eivät käy vaa'lla, ostavat stretch-vaatteita ja piilottelevat valokuvissa taka-alalla.

– Vaa'lla käynti voi lopettaa kieltämisen. Ehkä se ei auta tiputtamaan painoa, mutta se voi ainakin estää lihomasta enemmän, Rubaum Keller sanoo Grandparents.comin mukaan.

Jotta painoaan voisi punnita oikein, Rubaum Keller suosittelee vaa'alla käyntiä aamuisin heti WC:ssä käymisen jälkeen. Itsensä kannattaa punnita alasti tai kevyessä vaatetuksessa. Tämä kuuluu toistaa seitsemänä aamuna peräkkäin, sitten summata jokaisen aamun painot ja jakaa saatu kilomäärä seitsemällä. Näin saadaan tietää keskimääräinen – ja usein totuudenmukainen paino seitsemän päivän ajalta. Painon perusteella voi alkaa laihduttamaan tai mikäli olet painoosi tyytyväinen, jättää asian sikseen.

5. Pidä ruokapäiväkirjaa

Päivittäisten syömisten ylöskirjaaminen pitää ihmisen rehellisenä ja tietoisena siitä, kuinka paljon tuleekaan syötyä. Rubaum Kellerin mielestä se on yksi tärkeimmistä seikoista painonpudotuksessa.

– Se on kuitenkin yksi asioista, mitä ihmiset eniten vastustavat. He ajattelevat sen olevan todella vaikeaa, vaikka se todellisuudessa vie vain muutaman minuutin, Rubaum Keller sanoo.

6. Nuku tarpeeksi

Oletko koskaan huomannut syöväsi väsyneenä enemmän kuin tavallisesti? Tutkimusten mukaan väsyneet ihmiset pistävät enemmän ruokaa suuhunsa. Siitä kiistellään, miksi näin on.

Apulaisprofessori Marie Pierre St. Onge Columbian yliopistosta sanoo joidenkin tutkimusten osoittavan, että vähän nukkuvat ihmiset tuottavat enemmän ruokahalua lisäävää greliini-hormonia. Mutta ongelma ei ole vain fysiologinen – se on myös psykologinen. Kun vähän nukkuneet ihmiset söivät, heidän aivonsa tuottivat enemmän mielihyvää kuin hyvin levänneiden kokelaiden.

– Ruoka on väsyneelle palkitsevampaa ja tyydyttävämpää ja se saattaa luoda vahvistuvan kierteen: syöt ja sitten taas haluat syödä lisää. Lisäksi väsyneet aivot eivät pysty kontrolloimaan impulssejaan. Hyvin levännyt ihminen pystyykin kohtuullistamaan myös paremmin syömistään, St. Onge sanoo.

7. Syö hyvä aamiainen

Hyvä aamiainen ei tarkoita suurta kasaa pekonia, pyttipannua tai leipää. Jos syöt hyvän ja proteiinipitoisen aamiaisen joka päivä, tohtori Wansinkin mukaan voit pitää sillä nälkää pitkälle päivään. Aamiaiseksi kannattaa valita kananmunia, jogurttia ja maapähkinävoita.

Lähde: Grandparents.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja