Näin koronatartunta vaikuttaa astman tai verenpainelääkkeiden kanssa – yhdysvaltalaissivusto kokosi paljonpuhuvaa dataa eri tilanteista

Mitä tiedetään supertartuttajista, miesten korkeammasta kuolleisuusriskistä ja vanhustenkotien tartunnoista? Näin THL:n asiantuntijat vastaavat toimittajien kysymyksiin. 13:43
Mitä tiedetään supertartuttajista, miesten korkeammasta kuolleisuusriskistä ja vanhustenkotien tartunnoista? Näin THL:n asiantuntijat vastaavat toimittajien kysymyksiin.

Massadataan perustuvaa analyysiä tuottava yhdysvaltalainen Epic Health Research Network (EHRN) -sivusto on tutkinut, miten koronavirustartunta vaikuttaa eri sairauksien hoitoon.

Tiedon lähteenä hyödynnetään sivuston käyttäjien laajaa asiakaskuntaa ja suurta, jopa miljoonien potilaiden potilasmäärää. Sivuston mukaan massadataa tutkimalla pystytään tuottamaan tietoa esimerkiksi eri sairauksien riippuvuussuhteista koronapotilaiden osalta.

Astma vaikuttaa nuorilla koronapotilailla

Astmaa sairastavat joutuivat useammin sairaalahoitoon kuin he, joilla ei ollut astmaa, EHRN kertoo.

Nuorilla astmaa sairastavilla koronapotilailla oli suurempi suhteellinen riski joutua sairaalaan, tehohoitoon tai kuolla verrattuna omanikäisiin astmaa sairastamattomiin koronapotilaisiin. 

Samaa kohonnutta riskiä ei ollut havaittavissa vanhemmissa ikäryhmissä. Toisinaan päinvastoin iäkkäämmillä astmaa sairastavilla riski kuolla koronaan oli jopa hieman pienempi. 

Tiedot kerättiin 65 terveydenhuollon organisaatiosta, jotka kattavat 616 sairaalaa ja 11 606 klinikkaa sekä 27 Yhdysvaltain osavaltiota.

Korkeat maksa-arvot huono uutinen

Potilailla, joilla oli voimakkaasti kohonneet maksa-arvot sairaalaan koronaviruksen takia tullessa, oli 2,5-kertainen kuolleisuus verrattuna potilaisiin, joilla oli normaalit tai kohtalaisesti kohonneet arvot.

Voimakkaasti kohonneita maksa-arvoja omaavilla kuolleisuus koronaan oli 54 prosenttia ja normaaliarvoilla 19 prosenttia. Keskinkertaiset arvot omaavilla kokonaiskuolleisuus oli 22 prosenttia. Otos oli 37 420 potilasta.

Verenpainelääkkeistä ei pelättyä haittaa

Sivuston mukaan koronapandemian aikana on oltu huolissaan siitä, että verenpainelääkkeiden käyttö lisäisi riskiä vaikeampaan taudin kulkuun ja kuolleisuuden nousuun. 

Analyysit kuitenkin osoittavat, että koronapotilaiden hoito etenkin ACE-estäjillä ja angiotensiini-reseptorin estäjillä pienentävät sekä riskiä vaikeaan tautimuotoon että kuolemiin. Otoksessa oli mukana 69 182 verenpainepotilasta.

Vähemmän masennusvastaanottoja

Tammikuun alusta heinäkuun puoliväliin asti Yhdysvalloissa tehtiin yhteensä 2 394 000 eri tyyppistä vastaanottokäyntiä, jotka liittyivät ahdistus- tai masennuspotilaiden hoitoon.

Nopeasti koronapandemian alkamisen jälkeen vastaanottotyyppisten käyntien määrät putosivat 65 prosenttia ja päivystysyksikön käynnit 45 prosenttia verrattuna keskiarvoon ennen koronapandemiaa.

Päivystysyksikön käynnit palasivat normaalille tasolle, mutta vastaanottotyyppiset jäivät 22 prosenttia keskiarvoa matalammalle tasolle. Sähköiset palvelut korvasivat osan käyntien vähentymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat