Mainos

Näin kohtaat tuntemattoman koiran

Kun koiran kohtaa ensimmäistä kertaa, on hyvä tietää, kuinka eläimen kieltä puhutaan. Koira käyttäytyy loogisesti rodusta riippumatta ja karvaturrin kohtaaminen sujuu mutkattomasti, kun tietää oikean lähestymistavan.

Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unholan mukaan on aluksi tärkeää kysyä koiran omistajalta lupa koiran lähestymiseen.

– Jos koiran koskettamiseen saa luvan, sitä ei ensimmäisenä saa silittää pään päältä. Pään silittäminen voi antaa huonon signaalin ja koira voi kokea sen hyökkäykseksi, vaikka se ei muuten käyttäytyisi huonosti. Aluksi koiraa on hyvä silittää leuan alta, rystyset alaspäin. Se on sellainen ystävällinen lähestymistapa, Unhola listaa.

Jos koiran näkee kaupan edessä hihnassa, sitä ei saa mennä suin päin silittämään.

– Tuntematonta kytkettyä koiraa ei saa lähestyä. Koiraa ei kannata koskea tai antaa sille minkäänlaista huomiota. Jos koiraa tuijottaa suoraan silmiin, se voi kokea tilanteen uhkaavaksi. Silloin kannattaa katsella vähän sivulle.

Koiran tulisi aina olla hihnassa julkisilla paikoilla liikkuessa. Vapaana juoksentelevaan koiraan on syytä suhtautua pienellä varauksella.

– Kannattaa kääntyä poispäin, jos vain kantti kestää.

Moni koira on kuitenkin saanut kotikasvatuksen, joten tietyt komennot voivat tepsiä irrallaankin liikkuvaan hauvaan.

– Koiralle voi sanoa esimerkiksi "mars" tai "ei", jos se yrittää lähestyä. Tiukan tilanteen tullen komentaminen voi toimia. Jos koira ei saa mitään kontaktia ihmiseen, se yleensä menettää mielenkiintonsa ja menee omia menojaan, viestintäpäällikkö Kaija Unhola Kennelliitosta kertoo.

Jos koira on vihainen ja omistajaa ei näy, on syytä poistua paikalta. Elekielellä ja napakoilla komennoilla voi yrittää viestiä koiraa kauemmas.

– Silloin on paha tilanne. Jos koira vaikuttaa vihaiselta ja tulee kohti, kannattaa kääntyä poispäin. Käsiä ei saa nostaa ylös, vaan on hyvä kääntää kylki koiraan päin ja yrittää matalalla äänellä komentaa koiraa kauemmas.

– Karkuun juokseminen on viimeinen keino. Silloin koira ainakin tarraa kiinni ja pahasti. Koiralle tulee saaliin takaa-ajo, joka on koiraeläimelle tuttu vanhasta perimästä ja vaistoista. Pitää yrittää pysyä rauhallisena ja isomman näköisenä, silloin ilmaisee koiralle vartalon liikkeillä, että en ole sinusta kiinnostunut. Koirille elekieli on tärkeää, Unhola vinkkaa.

Kaija Unholan mukaan koira on hyvä ystävä, jos sen looginen käyttäytyminen ymmärretään.

– Koirat vaativat paljon rodunmukaista tekemistä, virikkeitä ja leikkejä. Jos omistaja ei jaksa sellaisia koiralleen antaa, silloin pitää ostaa pehmolelu lemmikin sijasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.