Mainos

Näin kaupat muuttavat aukioloaikojaan – Prismat auki jopa 23:een

1:04

Suomen suurimmat kauppaketjut ilmoittivat oikopäätä pidentävänsä aukioloaan, kun eduskunta päätti vähittäiskauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta.

S-ryhmän mukaan lähes 500 myymälän aukioloajat ympäri Suomen pidentyvät lain tultua voimaan. Vilkkaimmat Prisma-myymälät ovat S-ryhmän mukaan auki jopa kello 23:een.

– Vain tekemällä tiedämme, mikä toimii ja mikä ei. Jos uudet aukioloajat eivät sovikaan asiakkaillemme, viilaamme niitä uudestaan, sanoi valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän tiedotteessa.

Kesko tai Lidl eivät ilmoittaneet yhtä tarkkoja toimia, mutta ottivat eduskunnan päätöksen luonnollisesti ilolla vastaan.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhalan mukaan kauppiaat saavat itse päättää, miten aukioloajat järjestetään.

– Aukioloaikojen vapautumiselle on tarvetta, mutta hyvin vaihtelevasti paikkakunnittain ja kaupoittain. Me emme ala säätelemään Helsingistä sitä, milloin vaikkapa Lapissa kaupat ovat auki, Rauhala sanoo STT:lle.

Lidl: Hintoja ei tarvitse nostaa

Vaihtelua on paljon myös sesongista riippuen, esimerkiksi kesämökkiliikenteen suhteen. Myös Lidlistä kerrotaan, että aukioloaikoja pidennetään tarvittaessa tapahtumien yhteydessä tai turistien liikehdinnän mukaan.

– Viime kädessä asiakkaiden liikkuminen ja ostokäyttäytyminen ohjaavat myymälöiden aukioloa, Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoi STT:lle sähköpostitse.

Pidempi aukiolo toteutetaan Sipposen mukaan niin, ettei hintoja tarvitse nostaa. 

Nielsenin myymälärekisterin mukaan S-ryhmällä oli viime vuonna lähes 45,7 prosentin markkinaosuus päivittäistavarakaupasta. Keskon osuus oli 33,1 prosenttia ja Keskon marraskuussa ostaman Suomen lähikaupan osuus 6,8 prosenttia. Lidlin osuus oli viime vuonna 9,2 prosenttia.

Isot Valintatalot pidentävät aukioloaan

Liikeaikalain kumoaminen näkyy erityisesti myös isojen Valintatalojen aukioloajoissa. Valintatalojen lisäksi Suomen Lähikauppa -yhtiöön kuuluu myös Siwat.

– Siwa tunnetaan pitkistä aukioloajoistaan, ja jatkamme lakimuutoksen jälkeenkin laajoilla aukioloajoilla. Kauppaverkkomme koostuu pääosin alle 400-neliöisistä myymälöistä, joten suurin muutos tullee ensi vuonna isojen Valintatalojen aukioloaikoihin. Uutta on myös se, että jatkossa meillä on mahdollisuus palvella asiakkaitamme laajemmin myös erikoispyhinä, Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.