Näin julkkisnaiset kokevat vaihdevuodet

Vaihdevuodet tulevat yhtä varmasti tähdille kuin tavallisille ihmisille. Alkujärkytyksestä ja vaikeuksista huolimatta moni näkee ne lopun sijaan uuden, jopa paremman elämänvaiheen alkuna. Allaboutyou.com kertoo julkkisten suhtautumisesta menopaussiin.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey luuli kärsivänsä vakavasta sairaudesta, kun hän alkoi saada sydämentykytyksiä vaihdevuosien alkaessa. Kuolemanpelko häipyi vasta, kun kokeissa ei näkynyt mitään.

Nyt 59-vuotias Winfrey on sitä mieltä, että liian monet naiset näkevät vaihdevuodet loppuna.

"Tämähän on hetki, jolloin voi löytää itsensä uudelleen sen jälkeen, kun on vuosia keskittynyt kaikkien muiden tarpeisiin. Vaihdevuodet tarjoavat tilaisuuden selvittää, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja tavoitella niitä kaikella energialla, ajalla ja kyvyillä", Winfrey on sanonut.

Susan Sarandon

66-vuotias Susan Sarandon on kertonut kokeneensa vaihdevuodet myöhään ja vailla suurempia oireita.

Ruokavalio näyttelee suurta Sarandonin terveyden ylläpidossa. Kun näyttelijä vaihdevuosien jälkeen huomasi lihovansa keskivartalosta, hän vähensi hiilihydraattien määrää. Sarandon syö myös kalsiumia ja D-vitamiinia ravintolisinä luiden hyväksi, C-vitamiinia ja emuöljyä nivelreumaisten polvien takia sekä antioksidantti koentsyymi Q10:tä. Lisäksi näyttelijä kuluttaa päivittäin muutaman teelusikallisen hienoksi jauhettuja luomuvihanneksia, kuten parsa- ja lehtikaalia, naurista sekä palsternakkaa.

Sarandon uskoo, että ihminen pysyy nuorena, kun keskittyy omiin intohimon kohteisiinsa. Näin välttää itseensä ja kriiseihin kietoutumisen.

Cheryl Ladd

Entinen Charlien enkeli Cheryl Ladd oli 46-vuotias, kun hän alkoi saada vaihdevuosien oireita. Ladd on kuvaillut menopaussia hermostuttavaksi ja hämmentäväksi ajaksi. Näyttelijä oli tyrmistynyt siitä, kuinka vähän selkeää tietoa aiheesta oli saatavilla. Niinpä Ladd liittyi Baseline 50 -kampanjaan, jonka tavoitteena oli valistaa naisia vaihdevuosista.

"(Kun itse sain oireita), vaihdevuodet olivat viimeinen asia mielessäni. Tunsin itseni nuoreksi, terveeksi ja energiseksi. Tiedon avulla naiset voivat juhlistaa vaihdevuosia siirtymänä uuteen elämänvaiheeseen", Ladd on sanonut.

Jane Seymour

62-vuotiaan Jane Seymourin vaihdevuodet alkoivat 47 vuoden iässä. Seymour koki, että tarvitsi niihin apua ja haki hormonikorvaushoitoa. Seitsemän vuoden jälkeen hän lopetti hoidot huolestuttuaan niihin liittyvistä mahdollisista veritulppa-, aivoinfarkti- ja rintasyöpäriskeistä.

Vaihtoehtona Seymour alkoi syödä ruokaa, jossa oli korkeat fytoestrogeenipitoisuudet. Fytoestrogeenit ovat kasviperäisiä yhdisteitä, jotka muuttuvat suolistossa heikoiksi estrogeeneiksi. Niitä on erityisesti soijassa, kokojyväviljassa, siemenissä ja marjoissa. Seymour söi muun muassa puna-apiloita ja sinimailasta.

Kun äreä mieliala ja kuumat aallot muutaman kuukauden jälkeen palasivat, Seymour päätti jatkaa myös hormonihoitoja. Fytoestrogeenipitoisen ruokavalion avulla hän on kuitenkin onnistunut puolittamaan hormoniannoksensa ja käyttämään tablettien sijaan laastaria.

"Jokaisen naisen täytyy luoda oma tapansa hoitaa vaihdevuosia – sellainen, joka toimii juuri itselle", Seymour on sanonut.

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg, 55, on kertonut vaihdevuosien kääntäneen hänen elämänsä ylösalaisin: välillä on ihanaa, välillä surullista, välillä kuuma, välillä kylmä. Yhtenä hetkenä haluttaa, toisena ei tee yhtään mieli. Tunteet kulkevat vuoristorataa, mutta Goldbergin mielestä niiden suuruudella on ollut myös vapauttava vaikutus.

"Yhtäkkiä minua ei haittaa sanoa ihmisille: itse asiassa, poistu elämästäni – sinä et ole hyväksi minulle", Goldberg on sanonut.

Lähteet: Allaboutyou.com, Duodecimlehti.fi

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja