Näin jarrutat ihon vanhenemista
50 prosenttia ihon ikääntymisestä johtuu genetiikasta, toiset 50 ympäristötekijöistä. Ihotautien erikoislääkäri Heikki Brandt kertoo, miten voit itse jarruttaa jälkimmäisen vaikutusta.
Aurinko
− Aurinko on ihmiselle sekä hyvä että paha. Sopivasti nautittuna hyvä renki, holtittomasti nautittuna huono isäntä, Heikki Brandt kiteyttää.
Ultraviolettisäteilyä käytetään erilaisten ihotautien, kuten atooppisen ihon ja psoriasiksen hoitoon. Kun terveihoinen ihminen lähtee ulos nauttimaan auringosta, on tärkeää tiedostaa oman ihon valotyyppi. Valkoihoisella valotyypit jakautuvat neljään kategoriaan.
− Ensimmäinen palaa helposti eikä rusketu. Toinen on ensin palava, vähitellen ruskettuva. Kolmas ruskettuu hyvin ja palaa harvoin. Neljäs ruskettuu voimakkaasti eikä pala, Brandt listaa.
Toisin kuin moni luulee, suomalaisista vain kaksi prosenttia lukeutuu ensimmäiseen kategoriaan. Valtaosa kuuluu toiseen tai kolmanteen valotyyppiin, ja noin 10 prosenttia neljänteen.
Jokaisen valotyypin tulee kiinnittää huomiota siihen, miten kauan oleskelee auringossa kerrallaan.
− On tärkeää muistaa, ettei aurinkovoidetta ole tarkoitettu pidentämään auringossa oleskelua. Iho tulee suojata uv-säteilyltä, ja sen jälkeen auringosta voi nauttia oman suoja-ajan puitteissa.
Tupakka
Tupakointi häiritsee ihon hyvinvointia, ravitsemusta ja uudistumista. Jo yksi savuke alentaa merkittävästi ihon pintalämpötilaa.
Onko vuosikymmeniä tupakoineella, 50−60-vuotiaalla enää mahdollisuutta kääntää kelloa taaksepäin lopettamalla sauhuttelu?
− Tässä vaiheessa radikaalia muutosta parempaan ei enää tapahdu. Aika on yksinkertaisesti menetetty. Vaikutusta lisää se, että ihon geneettinen rappeutuminen voimistuu 60-ikävuoden jälkeen, Brandt sanoo.
Tästä huolimatta tumppaaminen kannattaa aina, oli minkä ikäinen hyvänsä.
− Tupakka on myrkkyä kaikille ihmisen kudoksille, Brandt painottaa.
D-vitamiini
Suomalaiset tuppaavat saamaan D-vitamiinia liian vähän. Brandt on tyytyväinen, että kyseisen vitamiinin merkitys on noussut uudelleen esille.
− D-vitamiini on enemmän hormoni, sillä ihmisen elimistö pystyy säätelemään, ettei sitä kerry luonnollista tietä liikaa.
Pitkän ja pimeän talvikauden maassa luonnollista liikakertymää ei tarvitse pelätä. D-vitamiini kulkeutuu ihmisen elimistöön auringon UVB-säteilyn sekä dieetin kautta.
Talviaikaan vähäiselle auringonvalolle ei voi mitään. Ruokavalion suhteen vitamiinin saatavuuteen voi vaikuttaa nauttimalla riittävästi kalaa ja maitotuotteita.
− Siitä huolimatta D-vitamiinilisä ei ole talviaikaan pahasta, kunhan vitamiinia ottaa oikean annostuksen. Rasvaliukoiset vitamiinit pyrkivät kertymään elimistöön, ja niitä on mahdollisuus annostella myös liikaa, Brandt sanoo.
Studio55/Jenni Kokkonen
Juttu on uusinta lokakuulta 2013.
Uusimmat
-
18:17
Oli yli vuoden kadoksissa – Bryn Hargreaves löydetty kuolleena
-
18:06
Kansainvälinen jääkiekkoliitto teki päätöksen Venäjän tilanteesta
-
18:06
Pelicans ilman Tommi Niemelää SM-liigan puolivälierään
-
18:02
Mitä maailmalla on tapahtunut? Tässä kiinnostavimmat uutiset minuutissa
-
18:01
Maria Veitola ottaa Andy McCoyn hyökkäävän käytöksen puheeksi: "En odottanut, että v**tuilet ja uhkailet väkivallalla"
-
17:57
Ministeriö ei innostu THL:n pääjohtajan vaatimasta selvityksestä koronarajoituksista: "Kokonaisarvion tekeminen todennäköisesti mahdotonta"
-
17:55
Venäjä teki ohjusiskun Zaporizhzhjaan – MTV seuraa sotaa
-
17:49
Linja-auto suistui tieltä Laukaassa – kyydissä olleet 25 ihmistä eivät loukkaantuneet
-
17:41
Suomen ylle saapuu arktinen ilmamassa: "Mitä lähemmäs huhtikuuta mennään, sitä kylmemmäksi sää muuttuu"
-
17:38
Länsiväylä: Jari Sillanpää kommentoi tuomiotaan lapsipornovideon kuvaamisesta tietokoneen näytöltä – "Istuin huumepäissäni koneella ja otin kuvan striimistä"
-
17:37
Ruotsin valtiopäivät hyväksyi selvin numeroin maan liittymisen Natoon – jäsenyyden toteutumisen aikataulusta ei vielä varmuutta
-
17:36
Oikaisu MTV Uutisten siteeraamaan Länsiväylän uutiseen Jari Sillanpäästä
-
17:32
Miten käy autoilijoiden? Uusi eduskunta saa eteensä isoja ja vaikeita liikennekysymyksiä
-
17:28
Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa huomenna – viime hetken neuvotteluissa ei sopua
-
17:04
Riku Rantala suree rikostoimittaja Harri Nykäsen poismenoa: "Voi olla, että ilman Harria olisi Madventures jäänyt tekemättä"
-
17:03
"Olen kuin pieni mesimäyrä" – Riikka Purra paljastaa, miksi häntä kutsutaan aavikoiden sitkeäksi saalistajaksi
-
16:50
Urheilulupaus Charlotte Vellar, 16, on kuollut
-
16:49
Terrorismirikoksista vangittu on 28-vuotias kantasuomalainen – tämä miehestä tiedetään
-
16:44
Telakalla ollut laiva kaatui Skotlannissa – 25 loukkaantui
-
16:40
Jelena Välbe tyrmistytti puheillaan Venäjästä: "Kukaan ei ole hyökännyt sinne"
-
Lataa lisää