Näin ilmaston roima lämpeneminen mullistaa hiihtoa Suomessa ja Lapin laskettelukeskuksissa: "Meidän on keksittävä toisia vaihtoehtoja"

Näin Lapin lämpeneminen näkyy jo Ylläksellä: "Isoimmilla koneilla ei pystytä ajamaan" 5:18
Kuinka Ylläksellä mukaudutaan ilmaston lämpenemisen vaikutuksiin? Katso Visit Ylläksen toimitusjohtajan haastattelu tästä.

Lappi lämpenee jo päätetyillä ilmastotoimilla seuraavan 50 vuoden aikana jopa 2-3 astetta nykytilasta. Ylläksellä ilmaston lämpeneminen näkyy tässä vaiheessa hiihtolatujen reittimuutoksina.

Asia ilmenee Norjan, Ruotsin ja Suomen Lapin alueelle kohdennetusta Suomen ympäristökeskuksen koordinoimasta lämpötila-analyysistä.

Analyysin mukaan lämpötilan nousu vaikuttaa alueen luontoon ja elinkeinoihin merkittävästi. Luontotyypit muuttuvat ja häviävät, kun esimerkiksi palsasuot ja ikirouta sulavat.

Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmaksen mukaan ilmaston lämpenemisen vaikutukset näkyvät alueella lauhoina alkutalvina ja ylipäätään siinä, kuinka talvi Lappiin saapuu.

Ylläksen vilkkaimman sesongin painopiste on siirtynyt lopputalveen, jolloin lunta riittää runsaasti.

Tähän mennessä Ylläksellä on jo jouduttu turvautumaan talvisin reittimuutoksiin, Vehmas kertoo MTV Uutisille.

– Meillä voi olla, että isommilla koneilla ei pystytä ajamaan esimerkiksi jäiden yli meneviä latuja. Pidemmällä tähtäimellä meillä on suunnittelussa ja reittistrategiassa jo huomioitu, että meidän on keksittävä toisia vaihtoehtoja tai ehkä siirrettävä reittejä kovalle maalle. 

Hankalaa reittisuunnittelusta tekee erityisesti kansallispuistossa sijaitsevat suoalueet. 

– On todella haastavaa, jos sinne ei pystytä enää reittejä kunnostamaan tulevaisuudessa, Vehmas pohtii.

Keski-Euroopan vähälumisuus näkyy Lapissa

Keski-Euroopan talvet on lämmenneet ja sen myötä esimerkiksi sveitsiläiset lähtevät etsimään lumisempia olosuhteita Pohjois-Euroopasta. 

– Selkeästi he hakevat lumivarmaa paikkaa, siellä ei enää laaksoissa pysty välttämättä hiihtämään. Joutuu hiihtämään korkealla, mäkisessä maastossa. He tulevat meille tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Silloin meillä on yli 300 kilometriä loistavaa latua, joka on helposti tavoitettavissa, Vehmas sanoo. 

Vehmas uskoo, että tulevaisuuden sukupolvet pääsevät vielä Ylläkselle laskettelemaan, mutta hän ei ole varma siitä, kuinka laskettelukulttuuri säilyy. 

– Jos vaikka Etelä-Suomesta loppuu hiihtoladut ja laskettelukeskukset, onko meillä vielä sitä kulttuuria ja oppivatko ihmiset hiihtämään ja laskemaan? Se voi olla ensimmäinen uhka tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat