Tuore raportti: Suomen valtio jakaa lukuisia ympäristölle ja ilmastolle vahingollisia tukia

Näin ympäristöä pilataan rikollisesti Suomessa – poliisilta selvä viesti kansalaisille 1:46
Katso myös: Näin ympäristöä pilataan rikollisesti Suomessa – poliisilta selvä viesti kansalaisille

Valtio antaa useita ympäristölle ja ilmastolle haitallisia tukia, selviää Suomen ympäristökeskuksen raportista. Haitalliset tuet ovat esimerkiksi verotukia sekä suoria tukia, jotka ovat rahansiirtoja yrityksille ja kotitalouksille.

Keskeisin ympäristölle haitallinen verotuki on raportin mukaan puupolttoaineiden verottomuus. Puupolttoaineita käytetään maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa pääasiallisesti lämmön ja sähkön tuotantoon. Energiaa saadaan esimerkiksi puun kuoresta, sahanpuruista ja sellunvalmistuksen jäteliemistä.

Puupolttoaineiden verottomuus kannustaa ympäristökeskuksen raportin mukaan todennäköisesti hakkuisiin, mikä lisää samalla metsälajiston uhanalaistumista. Puupolttoaineiden käytöstä syntyy myös mittavasti kasvihuonepäästöjä.

Valtion antama verotuki puupolttoaineille oli vuoden 2023 budjetissa 418 miljoonan euron suuruinen. Tuki oli yhtä suuri myös kahtena edellisenä vuonna, ja se on laskettu menetettyjen verotuottojen perusteella.

Puupolttoaineilla tuotettiin valtionyhtiö Motivan mukaan yli neljännes Suomen energian kokonaiskulutuksesta viime vuonna. Puusta saatavan energian osuus energian kokonaiskulutuksesta on ollut maa- ja metsätalousministeriön mukaan suurempi kuin öljyn, hiilen ja maakaasun jo vuodesta 2012 lähtien.

Joitakin haitallisia tukia on lakkautettu

Suomen ympäristökeskuksen raportissa havaittiin myös muita valtion jakamia ympäristölle haitallisia verotukia. Nämä tuet kohdistuvat esimerkiksi turpeen käyttöön, maatalouden työkoneisiin ja kaupalliseen vesiliikenteeseen. Turpeen nosto vapauttaa soihin varastoituneita kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Raportti on arvioinut haitallisiksi tuiksi myös esimerkiksi Euroopan talousalueen ulkopuoliseen lentoliikenteeseen kohdistuvat tuet. Haitallista tukea on annettu samoin päästökaupan ulkopuoliseen polttoaineiden ensikäyttöön teollisuudessa.

Raportissa havaittiin myös tukia, jotka ovat ympäristölle mahdollisesti haitallisia. Näihin tukiin kuuluu esimerkiksi alueellinen kuljetustuki, jota myönnetään pienten ja keskisuurten yritysten valmistamien tuotteiden kuljetukseen tietyissä maakunnissa.

Muita ympäristölle mahdollisesti haitallisia tukia ovat sähköistämistuki ja kauppa-alusten työvoimakustannustuki.

Raportissa todetaan, että joitakin ympäristölle haitallisia tukia on lakkautettu tai muutettu ympäristöystävällisemmiksi viime vuosien aikana.

Lue myös:

    Uusimmat