Laskettelukausi on täydessä vauhdissa Etelä-Suomessakin, vaikka lumisateista ei ole tietoakaan – Lapin rinteisiin odotetaan ennätyssuosittua talvikautta

Etelässäkin lasketellaan jo – Lappi odottaa vilkasta matkailukautta 8:20
Katso videolta, millaiset odotukset Lapissa on tulevalle talven matkailukaudelle

Lapissa talven matkailukausi on jo käynnissä ja etelässäkin osa hiihtokeskuksista on jo avannut laskettelukauden, vaikka marraskuu vaikuttaa erityisen lauhalta.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että kansainvälinen kauppa käy Lapissa kuumana. Pandemia on hänen mukaansa siivittänyt kiinnostusta kansainväliseen matkailuun.

– Ihmiset todella haluavat matkailla pohjoiseen ja Lapilla on vetovoimaa.

Ensimmäisinä Lapin hiihtokeskuksista kauden avasivat Ruka ja Levi.

– Kyllä tässä ollaan todella hurjan kauden kynnyksellä ja kaikki ennusmerkit ovat, että ennätyksiäkin tullaan tällä talvikaudella rikkomaan.

Hyvinkäällä sijaitsevan Sveitsin hiihtokeskuksen toimitusjohtajan Matias Petäistön mukaan matkailijat ovat tärkeitä myös etelässä. Lähihiihtokeskuksena Sveitsin tärkein asiakasryhmä on kuitenkin lähialueen asukkaat.

Hyvinkäällä on talvi jo lokakuussa

Nykyaikainen laitteisto mahdollistaa pitkät laskettelukaudet myös etelään. Tämä tulee yllätyksenä monille. Sveitsin hiihtokeskuksen talvikausi alkoi tänä vuonna jo lokakuun lopussa.

– Sitä tietoisuutta pyrimme kausi kaudelta levittämään, että vaikka ikkunasta ei näy lunta niin laskettelurinteissä on talvi myös Etelä-Suomessa, Petäistö sanoo.

Keinolumi mahdollistaa laskettelukauden alkamisen paljon ennen ensilumen satamista. Laskettelu olisi etelässä mahdollista sen avulla myös täysin ilman luonnonlunta. Sopiva ilmankosteus ja lämpötila kuitenkin vaaditaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Nykyaikaisella lumetuskalustolla pystytään tekemään merkittävä määrä lunta pienillä ja lyhyilläkin pakkasilla, Petäistö kertoo.

Keinolumi tai tykkilumi tehdään vedestä ja ilmasta, eikä se sisällä kemikaaleja. Lumen rakenne on kuitenkin erilainen verrattuna luonnon lumeen, minkä vuoksi keinolumi kestää paremmin esimerkiksi vesisadetta. Petäistön mukaan keinolumella laskeminen on myös miellyttävää.

Pohjoisen hiihtokeskuksissa puolestaan käytetään ennen luonnon lumipeitettä säilölunta. Se tehdään kovien pakkasten aikana, kun lumiolosuhteet ovat hyvät. Säilölumi säilytetään kesän yli sahanpurun tai peitteiden avulla ja levitetään rinteille syksyllä.

– Sitten tietysti toivotaan, että luonnon lumi sataisi pian siihen lisäksi, Kärkkäinen sanoo.

Sähkönkulutuksen vähentämistä pohditaan myös hiihtokeskuksissa

Sähkön hinnannousu vaikuttaa myös laskettelukeskuksiin. Petäistön mukaan hiihtokeskuksissa on kuitenkin tehty jo pitkään työtä energiatehokkuuden eteen. Sveitsin hiihtokeskuksessa on viime vuosina satsattu nykyaikaiseen lumentekokalustoon.

– Sen avulla pystymme tekemään lunta energiatehokkaasti.

Avoinna olevien hissien määrää voidaan myös säätää asiakasmäärän mukaan. Sähkönkulutusta voidaan lisäksi vähentää esimerkiksi alentamalla hieman hissin nopeutta ja vähentämällä valaistusta.

– Toki asiakastyytyväisyyden ja turvallisuuden tulee säilyä joka tapauksessa, Petäistö sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat