Mainos

Hiihtoharrastus vaarassa – ilmaston lämpeneminen uhkaa maastohiihdon tulevaisuutta Suomessa

Hiihtolomat alkavat ensi viikolla ja hiihtämisestä kannattaakin nyt nauttia. Ilmastonmuutoksen myötä nimittäin Suomenkin hanget hupenevat ja hiihtomahdollisuudet huononevat. Tänään julkaistiin nettityökalu, jonka avulla voi arvioida maastohiihdon tulevaisuutta eri puolilla Suomea.

Monelle pääkaupunkiseudun asukkaalle hiihto on rakas harrastus, vaikka hiihtokeleissä ei ole viime vuosina ollut kehumista.

– Tämä on ihanaa ulkoilmaa. Saa olla rauhassa ja se on tosi mukavaa. Hiihto on vähän tekniikkalajikin ja siitä saa nautiskella siellä oikein, kehuu Pentti Tiainen harrastustaan.

Lumet hupenevat Etelä-Suomesta

Ilmaston lämpenemisen myötä Etelä- ja Keski-Suomen hiihtokelit huononevat entisestään. Tutkijoiden kehittämän nettityökalun avulla pääsee nyt tutkimaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa hiihtomahdollisuuksiin eri puolilla Suomea. Ennusteet ulottuvat vuoteen 2039 asti. Siihen mennessä hiihtomahdollisuudet eivät sentään katoa kokonaan edes Etelä-Suomesta.

– Eivät ne vielä lähitulevaisuudessa kokonaan katoa. Vielä tulee olemaan sellaisia hyviäkin vuosia, mutta entistä harvemmin, toteaa hydrologi Noora Veijalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjois-Suomessa hiihtokelit jatkuvat pidempään.

– Lähivuosikymmeninä Pohjois-Suomi on vielä varsin lumivarmaa aluetta. Sielläkin kausi jonkin verran lyhenee erityisesti alkupäästä, mutta hiihtokelejä vielä riittää kuitenkin, vakuuttaa Veijalainen.

Hiihtokausi lyhenee huomattavasti

Hiihtokausi lyhenee Suomessa seuraavina vuosikymmeninä 20-80 päivään riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Tämä tieto ei ilahduta hiihtäjiä.

– Eihän tämä kivalta tunnu, kun ei ole latuja. Pari kolme talvea sitten oli hyvin ja nyt on ollut pelkkää vettä ja muuta. Kun tämmöistä keinolumilatua pyörii, niin ei se niin mukavaa pidemmän päälle ole, harmittelee Juha Saarinen Paloheinän hiihtoladulla.

"Siirryn sitten Lappiin"

Lumitykkien ja hiihtohallien avulla voidaan yrittää ylläpitää hiihtomahdollisuuksia myös Etelä-Suomessa. Hiihtäjille tehty kysely kuitenkin kertoo, että jopa 40 prosenttia aikoo luopua hiihtämisestä, jos olosuhteet huomattavasti huononevat. Paloheinässä ei vielä luovuteta.

– Kyllä minä varmaan hiihtoa jossain jatkan. Se on niin tärkeää kuitenkin ja hyvä laji, vakuuttaa Heini Kärkkäinen.

Juha Saarinen on samaa mieltä:

– En vaihda lajia. Eiköhän siirrytä Lappiin sitten jossain vaiheessa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.