Mainos

Näin lakko iskee – liikenne seisahtuu, kaupoista ja pankeista saa palvelua

Perjantaina järjestettävä suurmielenilmaus haittaa huomattavasti liikennettä. Pahimmillaan lakko sulkee kokonaan bussi-, juna-, metro- ja raitiovaunuliikenteen. Kaupat ja pankit sen sijaan pysyvät auki. Lue listauksesta, miten mielenilmaus vaikuttaa päivääsi.

Lentoliikenne

Finnair peruu perjantaina yhteensä 15 kotimaan lentoa. Muihin lentoihin on myös tulossa merkittäviä viivästyksiä. Lista perutuista lennoista löytyy Finnairin nettisivuilta. Peruutetusta lennosta saa rahat takaisin, lento reititetään uudelleen tai sen voi siirtää.

Finnair ja Finavia kehottavat matkustajia seuraamaan tiiviisti lentoyhtiöiden nettisivuja ja sosiaalista mediaa. Finnair kehottaa asiakkaitaan myös matkustamaan mahdollisuuksien mukaan vain käsimatkatavaroiden kanssa. 

Laivaliikenne 

Eckerö Linen, Viking Linen ja Tallink Siljan laivavuoroja ei peruta. Viking Line kirjoittaa nettisivuillaan, että mielenilmauksesta voi aiheutua pieniä viivästymisiä pienemmän henkilöstömäärän takia.

Maantielautta- ja yhteysalusliikenteen arvioidaan keskeytyvän useilla reiteillä klo 11-13. Hätäkeskuksen kautta ohjatut hätäkuljetukset hoidetaan kuitenkin liikennekatkoksen aikana. Tuoreita tietoja saa Finferries- ja NCL-varustamoiden verkkosivuilta. 

Junaliikenne 

Lähi-, kauko- ja tavaraliikenteen junat eivät liikennöi 6.00-18.00 välisenä aikana. Kaukoliikenteen ennen kello 6.00 lähtevät junat ajetaan määräasemilleen normaalisti. Liikenteessä on odotettavissa häiriöitä ja muutoksia todennäköisesti vielä lauantaina 19.9. Etukäteen ostetut liput voi kuluitta joko peruuttaa tai vaihtaa käytettäväksi muulloin. Korvaavat matkat on tehtävä 31.10. mennessä.

Lähiliikenteen kaikki vuorot on peruttu noin kello 18.30 saakka muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. 

Raitiovaunu- ja metroliikenne 

Raitiovaunut ja metrot seisovat koko perjantain aamun ensimmäisistä vuoroista yöliikenteen loppuun. 

Pankit 

Aktian, Osuuspankin ja Nordean konttorit ovat pääasiassa auki normaalisti. Suurin osa myös Danske Bankin konttoreista on auki, mutta osa pankeista on osittain kiinni tai koko päivän suljettuina. Tarkat aukioloajat löytyvät pankin nettisivuilta. 

Posti 

Kaikki postin toiminnat pysäytetään kello 6-18 väliseksi ajaksi. Sanomalehtien varhaisjakelu ja kansalaisten turvallisuuteen sekä terveyteen liittyvät työt tehdään normaalisti.

Kelasta kerrotaan, että postinkulun keskeytyminen haittaa työmarkkinatuen ja peruspäivärahan maksuja. Jos asiakas postittaa työttömyysajan ilmoituksensa Kelaan, hänen kannattaa varautua siihen, että ilmoitus ei todennäköisesti tule ajoissa perille. Tällöin myös työttömyysturvaraha saadaan maksuun myöhässä. 

Alko 

Suurin osa Suomen Alkoista sulkee perjantaina ovensa kahdeksi tunniksi. 

Kaupat ja ravintolat 

Tarkkoja vaikutuksia ei tiedetä, mutta eniten häiriöitä on mielenilmauksen aikaan kello 11-13. Palvelualojen ammattiliitto (PAM) on kehottanut jäseniään osallistumaan lakkoon. Kaupan alalla myymälät pyritään pitämään auki esimiesvoimin.

Matkailu- ja ravintola-alalla saattaa tulla seisauksia lounasaikaan. 

Koulut ja päiväkodit 

Suurin osa kouluista ja päiväkodeista pysyy avoinna, mutta kaupunkikohtaisia poikkeuksia saattaa olla. Helsingin varhaiskasvatusviraston mukaan kaupungin päivähoitoa keskitetään mahdollisesti tiettyihin päiväkoteihin, eikä päiväkotien ja leikkipuistojen kerhotoimintaa järjestetä. Ympärivuorokautiset päiväkodit sekä kehitysvammaisten ja monivammaisten lasten ryhmät pysyvät Helsingissä avoinna.

Enimmäkseen mielenilmauksen vaikutus kuntien ja kaupunkien palveluihin on vähäinen. Hankaluuksia tuottaa kuitenkin julkisen liikenteen toimimattomuus. 

Sairaalat, terveyskeskukset ja apteekit 

Sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja apteekeissa perjantain odotetaan sujuvan pääosin normaalisti. Sosiaali- ja terveydenhuollossa mielenilmaukseen osallistuvat lähinnä vapaapäivillä olevat työntekijät. Apteekkariliiton mukaan apteekit ovat auki normaalisti, vaikka osa henkilökunnasta osallistuisikin työntekijäjärjestöjen mielenilmaukseen. 

Pelastustoimi 

Poliisi toimii perjantaina minimimiehityksellä. Töihin jää miehitys, joka pystyy varmistamaan kansalaisten turvallisuuden.

Virkapaikalta voi Pardian mukaan poistua pääkaupunkiseudulla kello kymmenen ja työpaikalle pitäisi palata kello 15:een mennessä. Pelastustoimi toimii normaalisti. Palomiesliitosta kerrotaan, että sen palomiehet osallistuvat mielenilmaukseen vain omalla ajallaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.