Jättilakko alkamassa huomenna, luvassa liikennekaaos: 300 lentoa joudutaan perumaan, osa matkustaja-aluksista jää satamiin, bussit eivät kulje

3:21

MTV keräsi yhteen lakon liikennevaikutukset viimeisimmän tiedon perusteella.

Koska Postin työriitaan ei saatu sopua sunnunta-iltana, tukilakkojen toteutuminen on entistä todennäköisempää.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on ilmoittanut tukevansa Postin työkiistaa vuorokauden mittaisella tukilakolla, joka alkaa maanantaina 25.11. klo 03.00. Jos myötätuntotyötaistelu toteutuu, sillä on merkittävä vaikutus pääkaupunkiseudun eli HSL-alueen bussien liikennöintiin. HSL-alueen U-linjoihin työtaistelu ei tämänhetkisen tiedon mukaan vaikuta.

HSL:n mukaan lähijunat, metro, raitiovaunut sekä Suomenlinnan lautat liikennöivät normaalisti.

HSL kehottaa asiakkaita varaamaan matkustamiseen tavallista enemmän aikaa ja muistuttaa, että raidekulkuneuvoissa saattaa olla tungosta mahdollisen lakon aikana.

Tarvittaessa HSL:n matkalippujen tarkastajat ja VR:n konduktöörit opastavat matkustajia maanantaiaamuna suurimmissa bussiliikenneterminaaleisssa, mutta myös HSL:n kotisivuja kannattaa seurata.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen kertoo, että tilannetta seurataan ja yritys pyrkii tarpeen vaatiessa saamaan maanantaille mahdollisimman paljon takseja palvelemaan asiakkaita.

– Jos saadaan vain enemmän ihmisiä töihin palvelukeskukseen ja samalla tietysti kehoitamme autoja olemaan ulkona ja saatavilla mahdollisimman hyvin. Meillä on reilu 1200 autoa. Ihan sellaisia määriä ei saada liikenteeseen, mutta mahdollisimman paljon. Mutta ilmassa on vielä paljon kysymyksiä tilanteen osalta, Kantonen kertoo.

Taksi Helsingistä ei muutoin oteta kantaa työtaisteluun, vaan tilanteeseen suhtaudutaan toimitusjohtajan mukaan puhtaasti operatiivisesta näkökulmasta.

– Meillä on lisäresurssisuunnitelmia ja pyrimme tietysti palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.

Tukilakkojen vaikutukset lentoliikenteeseen

Helsinki-Vantaan lentoaseman ylläpidosta vastaavan Finavian tiedotteen perusteella maanantain lakko vaikuttaisi toteutuessaan myös tiistaipäivän liikenteeseen.

Finavia ei toistaiseksi arvioi tarkempia vaikutuksia, mutta ainakin Ilmailualan Unioni IAU:n tukilakko on tällä hetkellä vaikuttamassa maa- ja catering-palveluihin sekä asiakaspalveluun Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Finavia ei tässä vaiheessa anna arvioita mahdollisista lentojen myöhästymisestä eikä siitä, kannattaako lentoasemalle saapua maanantaina normaalia aikaisemmin.

Lisäksi lakkoon ovat menossa myös Airprossa ja RTG:ssä työskentelevät JHL:n jäsenet. Siten lakko vaikuttaa ainakin myös lentojen turvatarkastuksiin.

Lentojen peruuntumisten kohdalla Finavia kehottaa asiakkaita kääntymään lentoyhtiöiden puoleen.

Finnair on perunut lentoja

Finnair kertoo peruvansa maanantailta vielä noin 250 lisälentoa Postin työehtokiistan tukilakkojen vuoksi. Sunnuntailta ja maanantailta oli peruttu tätä ennen jo 26 lentoa.

Ilmailualan unionin IAU:n maanantainen tukilakko vaikuttaa yli kahdenkymmenen tuhannen asiakkaan matkasuunnitelmiin. Lakko koskee monia lentotoiminnan kannalta kriittisiä toimintoja, kuten muun muassa maa- ja catering-palveluita sekä asiakaspalveluita Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Yhtiön operatiivinen johtaja Jaakko Schildt kertoo tiedotteessa, että Finnair pyrkii etsimään asiakkaille korvaavat lennot mahdollisimman pikaisesti, mutta asiakasmäärän suuruuden vuoksi uudelleen reititys vie aikaa.

Finnair kertoo viestivänsä perutuista lennoista asiakkailleen tekstiviestillä ja sähköpostilla. Niille asiakkaille, joiden lento on peruttu, yhtiö tarjoaa uutta reititystä. Jos uutta matkustuspäivää ei löydy, asiakkaat voivat hakea lipun hinnan takaisinmaksua.

Finnairin liikenneohjelmassa on maanantaina yhteensä 377 lentoa, joista Finnair pyrkii lentämään noin 120.

Meriliikenteen risteilyaluksia jäämässä satamiin

Merimies-Unionin mukaan tukitoimenpiteitä jatketaan niin kauan, kunnes Postin ja sen työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.

Jo torstaista alkaen Merimies-Unioni pysäytti rahdin kuljettamisen aluksilla siten, että autokansille ei enää Suomen satamissa oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia. Ulkomaan satamissa rahtia otetaan normaalisti.

Maanantaina Suomen lipun alla seilaavat matkustaja-alukset jäävät satamiin. Ulkomailla olevat suomalaisalukset palaavat kotimaahan lakon alkamisen jälkeen.

Viking-Linen matkustajatiedotteen mukaan sunnuntai-iltana Rosella jää Maarianhaminan satamaan. Maanantaiaamuna Mariella jää Helsinkiin ja Turkuun jäävät aamulla Amorella sekä illalla Vikin Grace. Viron lipun alla toimiva Viking XPRS jatkaa liikennöintiään normaalisti. Jos laivaliikenne keskeytyy, pysäytetyille vuoroille varatut matkat saa laivayhtiön mukaan siirtää tai perua ilman lisäkuluja.

Tallink Siljan tiedotteen mukaan tukilakkojen toteutuessa varustamon laivoista Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantaina 25.11. illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina 26.11. aamulla.

– Mikäli tukilakko toteutuisi, Helsinki-Tukholma-reitillä liikennöintiä jatkaisi normaalisti Ruotsin lipun alla liikennöivä Silja Symphony, Turku-Tukholma-reitillä Galaxy ja Helsinki-Tallinna-reitillä Viron lipun alla liikennöivät Star, Megastar ja Europa. Tarvittaessa matkustajia voidaan siirtää näille reiteille, varustamo tiedottaa.

Niin ikään Tallink Siljan pysäytetyille vuoroille varatut matkat saa siirtää tai perua ilman muutoskuluja.

Eckerö Line tiedotti jo aiemmin, että sen Vuosaaren ja Muugan välisessä liikenteessä oleva Finbo Cargo ei liikennöi 21.-23.11.2019. Mikäli lakko maanantaina toteutuu, Finbo Cargo saapuu Vuosaareen klo 07.00 ja sen jälkeen alus jää satamaan.

Lakon mahdollisesti laajentuessa m/s Finlandia liikennöi 25.11. lähdön klo 06.00 Tallinnasta Helsinkiin, jonka jälkeen alus jää satamaan.

– Olemme yhteydessä matkan varanneisiin asiakkaisiimme. Lakon aikana pakettimatkalle lähtevät tai palaavat asiakkaat siirretään korvaaville aluksille. Reitti- ja risteilymatkustajat voivat kuluitta siirtää varauksensa tulevaan ajankohtaan tai saada rahansa takaisin, varustamo tiedottaa.

PAM kieltää postin käsittelyn asiamiesposteissa

PAM tukee PAUta kieltämällä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn asiamiesposteissa maanantaista alkaen. Toimet jatkuvat 8. joulukuuta asti.

PAMin mukaan Postin palvelupisteitä on kaikkiaan noin 750. Ne sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

Sähköliiton lakko seitsemään keskukseen

Sähköliitto on aloittamassa aamukuudelta maanantaina tukilakon, joka päättyy 8. joulukuuta klo 24. Tukilakko kohdistuu huolto-, korjaus- ja kunnossapitotöihin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyvissä tehtävissä. Se kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla.

Lakon piiriin kuuluvat keskukset sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakko käsittää rahtiterminaalin Vantaalla.

Juttua päivitetty klo. 19:54 ajantasaisilla tiedoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja