HUSin Mäkijärvi hoitajalakon vaikutuksista: "Jos autokolarissa loukkaantuu kolme henkilöä, heistä vain yhtä voidaan hoitaa kerrallaan"

HUSin Mäkijärvi: Hoitajalakko uhkaa potilasturvallisuutta 6:13

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS siirtää lähes kaikki kiireetöntä hoitoa vaativat ajanvaraukset lakon jälkeiseen aikaan.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan potilasturvallisuutta ei pystytä takaamaan huomisaamusta alkaen. Esimerkiksi 140:stä leikkaussalista 82 suljetaan.

– Jos tuossa sattuisi autokolari, jossa kolme loukkaantuu, niin heistä pystytään kerrallaan hoitamaan vain yhtä. Se on hyvin poikkeuksellista, Mäkijärvi sanoo.

Hänen mukaan suuronnettomuuksia ei pystytä hoitamaan sillä resurssilla, joita hoitajajärjestöiltä on tarjottu. 

Käytettävissä olevilla resursseilla hoidetaan potilaita lääketieteellisessä kiireellisyysjärjestyksessä. 

–Nyt on jo tiedossa, että sydänleikkauksia ja neurokirurgisia leikkauksia jää tekemättä, elinsiirtoja ei kyetä todennäköisesti tekemään, syöpähoitoja ei pystytä antamaan, eikä syöpäleikkauksia tehdä, siinä on pitkä vakava lista. 

Minne asti hoito siirtyy, siitä ei ole tietoa.

Mäkijärven mukaan kiireetöntä hoitoa vaativien ajanvarausten siirtymisestä ilmoitetaan vähintään vuorokausi ennen sovittua aikaa.

– Viestejä on lähetetty valittelujen kera.

Myös koronarokotusten saamisessa voi olla vaikeuksia.

– Lähtökohtaisesti kannattaa ajatella, että kaikki terveydenhuollon toiminnot eivät toimi ollenkaan, toimivat hitaasti tai vaihtelevasti.

– Kehotan ihmisiä elämään terveellisesti ja siististi, kun sairaaloissa ei välttämättä nyt pystytä tekemään kaikkea sitä mitä normaalisti.

Kunta-alan työntekijät tyrmäsivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen eilen. Päätöksen myötä Superin ja Tehyn työntekijät menevät lakkoon kuudessa sairaanhoitopiirissä jo perjantaina. Lakon piirissä on noin 25 000 Tehyn ja Superin työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat