Mainos

Kansanedustajat ottivat yhteen leikkauksista: "Minä en halua sellaista Suomea"

Kansanedustajat Sanna Marin  ja Antti Häkkänen keskustelivat MTV:n nettilähetyksessä hallituksen kaavailemista leikkauksesta ja tämän päiväisestä mielenosoitusksesta.

Kansanedustaja Sanna Marin (sdp.) osallistui itsekin tänään järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vastustettiin hallituksen kaavailemia työelämäkiristyksiä. Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) sen sijaan seurasi mielenosoitusta uutisista. 

– Uskon, että viesti meni jo aikaisemminkin perille, Häkkänen sanoo.

Kansanedustajien terveiset mielenosoittajille poikkeavat huomattavasti toisistaan. Marin korostaa, että Sipilän hallitus on esittänyt toimia, jossa palkansaajien pussista viedään rahaa työnantajien pussiin.

– Toinen asia on se, että tässä ollaan luomassa halpatyömarkkinoita Suomeen ja se on mielestäni väärän suuntaista politiikkaa, Marin sanoo.

Häkkänen puolestaan uskoo, että suurin osa suomalaisista ymmärtää, että suuria muutoksia on tehtävä.

– Otamme koko ajan 7 miljardia euroa velkaa julkiselle sektorille ja palkkakustannukset siellä on valitettavasti se keskeinan erä, Häkkänen toteaa.

Voiko palkoista leikata?

Keskustelu äityy kiivaaksi, kun kansanedustajat puhuvat palkkojen leikkaamisesta. Marin ei ymmärrä, minkä takia hallituksen täytyy alentaa pienipalkkaisten ihmisten palkkoja entisestään.

– Se ei tule toimimaan.

Hän myös nostaa esille esimerkiksi Saksan työmarkkinamalli. Saksa alensi 2000-luvun alussa esimerkiksi työttömyysturvan tasoa ja onnistui luomaa uusia työpaikkoja. Marin kuitenkin huomauttaa, että malli on johtanut palkkaköyhyyteen, siihen, että työssäkäyvät ihmiset eivät pysty elättämään itseään.

– Minä en halua sellaista Suomea, Marin sanoo.

– Valtavirtainen taloustutkimus tukee sitä, että matalammat palkkakustannukset ruokkii sitä, että yritykset voivat pitää nykyisiä työpaikkoja ja tulevaisuudessa investoida ja kasvaa, Häkkänen taas toteaa ja nostaa jälleen esille Suomen velan.

– On valitettava totuus, että SDP:n on jossain vaiheessa herättävä tähän realismiin, eikä mentävä mielenosoituksen mukana koko ajan vaatimaan.

Marin vastaa tähän toteamalla, että kansainväliset taloustieteilijät ovat sekä Euroopan ja Suomen talouden kohdalla sanoneet, ettei talouskuripolitiikka ole toiminut.

– Se on pahentanut tilannetta entisestään.

Katso koko keskustelu ylläolevalta videolta.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.