Uusimaa halutaan eristää, ravintolat ja baarit suljetaan – Sanna Marin: "Tavoitteena on se, että saisimme nämä huomenna eduskuntaan"

Hallitus valmistelee baarien sulkemista ja uudenmaan eristämistä"pää punaisena"– uudet rajoitukset voimaan mahdollisesti jo perjantaina 7:25

Eduskuntaryhmät ovat antaneet tukensa uusille liikkumista koskeville rajoituksille. Myös ravintoloiden ja yökerhojen sulkemisesta on yksimielisyys.

Sekä hallitus- että oppositiopuolueiden johtohahmot kokoontuivat tänään Säätytalolle käsittelemään jatkotoimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvistaa, että ravintoloiden sulkeminen ja Uudenmaan eristäminen ovat nyt hallituksen pöydällä.

– Tänään emme saa eduskuntaan uusia hallituksen esityksiä. Se menee huomiselle. Valmistelutyö on käynnissä, Marin kertoi kokouksesta lähtiessään.

Uudenmaan eristämiseen on Marinin mukaan "vahvat perusteet ja selkeä tarve". Kyseessä on kuitenkin juridisesti monimutkainen asia.

– Se on monen lukon takana. Teemme valmistelutyötä, jotta tässä voidaan edetä, Marin sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan päätökset tullaan saamaan eduskunnasta nopeasti läpi – oppositio ja hallitus ovat siis asioista samoilla linjoilla.

– Hallituksessa on nyt valmiutta edetä liikkumista koskevien rajoitusten kanssa, tietysti erityisesti täällä Uudellamaalla, jossa on epidemia-alueen keskus, Lindtman kommentoi poistuessaan kokouksesta.

Samalla Lindtman kuitenkin muistutti lainsäädännön asettavan rajoituksia sille, mitä ihmisten liikkumisesta voidaan määrätä.

Keskustelut jatkuvat illalla

Myös ravintoloiden ja baarien sulkemisesta vallitsee Lindtmanin mukaan yksimielisyys.

Asiassa ei Lindtmanin mukaan toimita valmiuslain kautta vaan normaalin lainsäädännön puitteissa; valmistelu on käynnissä pika-aikataululla elinkeinoministeriössä.

Neuvottelut Säätytalolla keskeytyivät iltapäivällä, sillä päättäjien on ehdittävä kello 14 eduskuntaan lisätalousarviota koskevaan keskusteluun. Keskustelut uusista toimista jatkuvat hallituksen piirissä tämän jälkeen.

– Ihanneaikataulu on se, että jo huomenna olisi esityksiä eduskunnalle annettavaksi, Lindtman arvioi.

Mykkänen: Kaikkea työmatkaliikennettä ei olla kieltämässä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei kokouksesta poistuessaan ollut kaikelta osin tyytyväinen valmistelutilanteeseen.

– Sinänsä oli hyvä keskustelu. Olen pettynyt, ettei ollut valmiina lakiesityksiä, jotka vähentäisivät liikkumista ja kontakteja, Orpo sanoi.

– Hallitus nyt pikavauhtia valmistelee näitä, ja kokoomus on pikatahtia valmis tukemaan näitä esityksiä baarien ja ravintoloiden sulkemiseksi ja Uudenmaan eristämiseksi. Ne ovat niitä esityksiä, joita hallitus valmistelee.

Eduskuntapuolueiden tapaamisessa käytiin läpi myös sitä, milloin Uusimaa voitaisiin eristää.

– Kysyin asiantuntijoilta lopuksi, milloin voidaan olla tilanteessa, jolloin Uusimaa on eristetty. Se on teoriassa mahdollista perjantaina, Orpo kertoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan ainakaan kaikkea työmatkaliikennettä ei olla kieltämässä.

– On monia työtehtäviä on, joihin matkustettava maakuntarajan yli. Paljon matkustamista voidaan välttää. Työnteko on mahdollista. Kaikkien tahto on se, ettei työntekoa estetä, Mykkänen sanoi.

Juttua täydennetty pääministeri Marinin kommenteilla kello 14.17.

Lue myös:

    Uusimmat