Mainos

Näin brittikonsulaatin työntekijä kertoi Kiinan kidutuksesta – hakattiin ja roikotettiin tuntikausia: "Äärimmäisen kivuliasta"

Hongkongin brittikonsulaatin entinen työntekijä sanoo Kiinan salaisen poliisin kiduttaneen ja kuulustelleen häntä. Hongkongilainen Simon Cheng kertoo poliisin halunneen tietää Britannian osuudesta Hongkongin mielenosoituksiin.

Cheng kertoo olleensa kahlittuna teräksestä valmistettuun "tiikerituoliin" ja ripustettuna x-kirjaimen muotoiseen vinoristiin. Hän kertoo tulleensa myös hakatuksi niiden 15 päivän aikana, jolloin hän oli poliisin huostassa elokuussa.

Britannian ulkoministerin Dominic Raabin mukaan Chengin väitteet ovat uskottavia ja hänen kohteluaan voidaan pitää kidutuksena.

Raab kertoi BBC:lle pyytäneensä Kiinan suurlähettilästä tuomitsemaan kiinalaisviranomaisten "häpeällisen" ja "järkyttävän" käytöksen, joka rikkoo kansainvälisiä lakeja.

2:52
Jännitteet kiristyvät Hongkongissa sunnuntain vaalipäivän alla. Näin tilanteesta kertoi tänään MTV Uutisten toimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Cheng asetettiin hallinnollisen pidätyksen alaiseksi sen jälkeen, kun hän oli vieraillut Manner-Kiinan puolella sijaitsevassa Hongkongin naapurikaupungissa Shenzhenissä elokuussa.

Hän kertoo Facebookissa julkaisemassaan lausunnossa ottaneensa pikajunan hongkongilaiselle juna-asemalle, jossa Manner-Kiinan poliisi otti hänet kiinni ja lähetti takaisin Shenzheniin.

Äärimmäisiä voimaharjoituksia ja pahoinpitelyitä

Chengin mukaan poliisi syytti häntä brittivakoojaksi. Hänet pakotettiin tekemään muun muassa tuntikaupalla "äärimmäisiä voimaharjoituksia" ja häntä hakattiin aina, kun hän ei onnistunut tekemään niitä loppuun saakka.

Hän kertoo myös, että hänet ripustettiin x-kirjaimen muotoiseen kehykseen, joka piti hänen käsiään ilmassa tunti toisensa jälkeen.

– Se tuntui äärimmäisen kivuliaalta, Cheng kirjoittaa.

Chengin mukaan häneltä kysyttiin, tunteeko hän ketään, joka työskentelee Britannian tiedusteluviranomaisten leivissä. Häneltä tiedusteltiin myös hänen omaa osuuttaan mielenosoituksissa sekä sitä, mitä hän tietää Manner-Kiinan kansalaisista, jotka ovat osallistuneet protesteihin.

Kiina on toistamiseen syyttänyt Britanniaa ja Yhdysvaltoja siitä, että maat hyväksyvät Hongkongin väkivaltaisuudet.

Kiina suuttui Britannialle

Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang kertoi keskiviikkona, että Shenzhenin poliisi olisi taannut Chengin oikeudet lain mukaisesti. Gengin mukaan hän ei ollut tietoinen lausunnoista, joita Britannia olisi antanut Chengin tapauksesta.

Hän kuitenkin kertoi Kiinan ilmaisevan voimakkaan närkästyneisyytensä Britannian "virheiden ja tekojen sarjaan", jotka liittyvät Hongkongin tilanteeseen.

Shenzhenin poliisi kieltäytyi kommentoimasta Chengin lausuntoa uutistoimisto AFP:lle.

Tunnusti pakotettuna prostituutiosta maksamisen

Chengin mukaan pisin tauoton kuulustelukierros kesti 48 tuntia. Poliisi odotti Chengin mukaan tämän tunnustavan, että Britannia lietsoo mielenosoituksia lahjoittamalla muun muassa rahaa ja välineistöä. Hänen haluttiin myös tunnustavan maksavansa Manner-Kiinan kansalaisten takuut Britannian hallinnon rahoilla.

Shenzhenin poliisi kertoi elokuussa, että Cheng pidätettiin, koska hän oli rikkonut Kiinan kansantasavallan lakia liittyen yleisen rauhan hallintaan.

Valtion ylläpitämän Global Times -tabloidilehden mukaan poliisi olisi kertonut, että Cheng pidätettiin epäiltynä prostituutiosta maksamisesta. Chengin mukaan hänen oli pakko tehdä videolle kuvattu tunnustus asiasta, koska poliisit tarjosivat sitä vaihtoehtona ennalta määräämättömän pitkälle pidätykselle.

Cheng kertoo irtisanoutuneensa brittikonsulaatista ja paenneensa paikkaan, jota hän ei nimeä tarkemmin lausunnossaan. Hän kertoo myös aikovansa hakea turvapaikkaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja