Näillä tavaroilla tienaat kirpputorilla – poimi vinkit Siivouspäivään

Kirpputorille kannattaa mennä myymään vain ehjiä ja puhtaita vaatteita sekä tavaroita. Etenkin merkki- ja nahkatuotteille riittää aina ostajia.

Suomalaiset ovat tiedostavia käytetyn tuotteen ostajia. Mitä paremmassa kunnossa tavara on, sitä helpommin se menee kaupaksi. Lisäksi tuotteen merkillä on vaikutusta.

Viestinnän ja varainhankinnan koordinaattori Heidi Heinonen UFF:sta kertoo, että yksi suosituimmista merkeistä on Marimekko.

– Marimekkokin on ajaton ja se maksaa kaupassa aika paljon. Silloin siitä kiinnostutaan, kun sitä samaa ajatonta ja hyväksi miellettyä tuotetta saadaan vähän edullisemmin.

Heinonen kertoo työssään huomanneensa, että tavaroiden menekkiin vaikuttaa myös paikkakunnalliset erot ja eri kaupungeissa on omat hittituotteensa.

– Pelkästään Helsingin sisälläkin voi sanoa, että Fredalla menee erityyppiset asiat kaupaksi kuin vaikka Kontulassa. Tärkeintä kuitenkin on, että vaatteet ovat ehjiä ja tietyn trendin tyylistä.

Heinonen selittää, että vanhanaikaiset tai pikemminkin tietyn aikajakson vaatteet eivät mene hyvin kaupaksi. Myös nukkaisuus ja nappien puuttuminen saa vaatteen jäämään rekkiin.

Lastenvaatteet tekevät kauppansa

Ainostaan lastenvaatteisiin keskittyneiden kirpputorien yleistyminen ympäri Suomen kertoo ihmisten halusta ostaa käytettyjä vaatteita lapsilleen. Heinonen sanookin, että lastenvaatteiden kohdalla ollaan tottuneita kierrätykseen.

– Se voi johtua asenteesta eli lastenvaatteita on aina ostettukin käytettyinä.

Myös lastenvaatteet pitää pestä ja paikata ennen myyntipöytään viemistä. Tahraisia tai puhki kulutettuja bodyja tai muita asuja harva kuitenkaan haluaa ostaa. Rikkinäiset muovilelut kannattaa myös jättää kotiin. Ehjät lasten pehmolelut sen sijaan menevät kaupaksi ja ne on hyvä käyttää pesukoneessa ennen myyntipäivää.

Nahka myy aina

Arvokkailla materiaaleilla riittää aina ostajia. Heinonen mainitsee esimerkiksi nahkatuotteet.

– Nahka on kallis materiaali ja nahkatuotteiden uudelleen käsittelijöille ja muokkaajille se on hyvää materiaalia olipa tuote missä kunnossa tahansa.

Rikkinäinen tasku nahkatakissa ei siis haittaa eikä nappien puuttuminen.

– Useinhan nahka ikääntyessään vielä patinoituu ja joidenkin mielestä nahkatuotteet ovat silloin paljon makeampia kuin ihan uudet, Heinonen vinkkaa.

Nahkakenkien myymistä harkitsevien kannattaa tarkastaa niiden kärjet ja korot. Jos ne ovat hyvässä kunnossa, kengät voi löytää uuden omistajan.

Ylimääräinen tavara kierrätykseen

Hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat mielellään myymättä jääneitä tuotteita vastaan, mikäli ne ovat vielä käyttökelpoisia, ehjiä ja puhtaita. Esimerkiksi UFF:lla on hyvät kanavat eri maihin, missä on erilaiset muotivirtaukset.

– Meillä on menekkiä sellaisillekin tuotteille, jotka eivät ihan suomalaisen kuluttajan mieltymystä vastaa.

Heinosen mukaan UFF:n keräyslaatikot ovat täyttyneet Siivouspäivän aikana aktiivisina olleilla alueilla. Muita suosittuja aikoja ovat kuukauden vaihteet kerrostaloalueilla, missä on paljon muuttoliikennettä. Suurin sesonki on kuitenkin kevät, jolloin talvivaatteista siirrytään kevätvaatteisiin.

Lue lisää:

Kuva: Lehtikuva

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja