Näihin ammatteihin ei vaadita koulutusta Suomessa – riskeeraatko terveytesi?

Suomessa on yllättävän paljon suojaamattomia ammattinimikkeitä. Ota selvää, mihin ammatteihin ei vaadita lainkaan tutkintoa!

Suojaamattomalla ammattinimikkeellä tarkoitetaan ammattia, jonka harjoittamiseen ei tarvita minkäänlaista lisenssiä tai todistusta osaamisesta. Näissä tapauksissa on pitkälti asiakkaan omalla vastuulla, että hän tarkastaa ammatinharjoittajan luotettavuuden ja pyytää osaamisesta muitakin todisteita, kuin kovat myyntipuheet.

Täyteainehoidot

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Valviran suositus on, että kosmetologit eivät pistäisi mitään ihon alle. Suosituksen mukaan lääkärin tai ainakin sairaanhoidon ammattilaisen pitäisi aina valvoa injektiota. Tulehdus ja allerginen reaktio ovat riskinä täyteainehoidoissa.

Kyseessä on kuitenkin vain suositus, ei laki. Kauneuden alan ammattilaiset noudattavat tätä suositusta omilla ehdoillaan. Täyteaine onkin kosmetologien keskuudessa harvoin ääneen mainittu sana. Mieluummin puhutaan "kosteuttamisesta sisältäpäin", tai "luonnollisesta ryppyjen tasoittamisesta".

Ei ole vaikeaa löytää kosmetologia, joka tarjoaa täyteainehoitoja kauneussalongissa. Täyteaineiden maahantuojat vastaavat kosmetologien koulutuksesta.

Vaikka kauneushoitolassa välittyisi sellainen kuva, että vastuu on asiakkaalla itsellään, laki kyllä puuttuu ongelmatilanteissa peliin.

– Kuluttajansuojalakia sovelletaan ihan normaalisti myös suojaamattomiin ammattinimikkeisiin. Jos luvatussa hoidossa on tapahtunut selkeä virhe, eikä kosmetologi ole noudattanut riittävää huolellisuutta työssään, on asiakkaalla oikeus hinnan alennukseen tai rahojen palautukseen, kommentoi Kilpailu- ja kuluttajansuojaviraston lakimies Hanne Ronkanen.

Tatuoijat

Tatuoijat oppivat työnsä käytännössä kokeneen tatuoijan oppilaana. Tatuoinnista kiinnostuneille järjestetään kursseja ja erilaisia koulutuksia, mutta nämä eivät ole ammatinharjoittamisen kannalta välttämättömiä.

Tatuoijan tulisi noudattaa korkeita hygieniavaatimuksia työvälineiden ja työtapojen parissa. Riskinä ovat tartuntataudit ja kemiallisten aineiden aiheuttamat allergiset reaktiot.

– Palveluntarjoajalla, eli tässä tapauksessa tatuoijalla, on vahingonkorvausvelvollisuus, jos palvelu vaikuttaa asiakkaan terveystilaan, Ronkanen sanoo.

Personal trainer

Personal trainerit ovat nykyään kovassa huudossa, ja ammatinharjoittajia on Suomessa jo monipäinen joukko. Personal trainer opastaa asiakasta liikunnassa, urheilussa, ruokavaliossa ja koko elämäntyylissä. He ovat niin kutsutusti kuntoilun ammattilaisia.

Mistä tunnistaa, että personal trainer todella osaa asiansa? Suomessa järjestetään lukuisia maksullisia koulutuksia ja joitain ammattikoulutason liikunnanohjaajan koulutuksia, joissa voi erikoistua personal traineriksi. Yliopistossa voi opiskella muun muassa liikuntatieteitä. Ammatin harjoittamisen kannalta ei kuitenkaan ole välttämätöntä kouluttautua mitenkään.

Asiakkaan kannattaa aina tarkistaa huolellisesti, mistä personal trainer on saanut ammattitaitonsa.

– Monella personal trainerilla voi olla paljonkin teoreettista osaamista, mutta käytännön osaamista vähän. Trainerin vahvuuksien olisi hyvä vastata omia tavoitteita ja toiveita. Kun personal trainer työskentelee vahvimmilla osa-alueillaan, niin myös asiakas hyötyy eniten, opastaa personal trainer ja treenibloggaaja Terhi Immonen.

– Koulu ei välttämättä ole mikään ehto personal traineriksi ryhtymiselle. Trainerin oma liikuntatausta ja sen hetkinen kunto ovat hyviä mittareita kertomaan siitä, voisiko juuri tämä trainer auttaa myös sinua saavuttamaan tavoitteesi, Immonen jatkaa.

Life coach

Elämäntapavalmennus on myös uusi ammattinimike, jota ei ole suojattu mitenkään. Kuka tahansa voi ryhtyä elämäntapavalmentajaksi. Elämäntapavalmennuksen ajatuksena on auttaa asiakasta arvostamaan itseään ja valmentaa tätä siirtymään elämän erilaisilla osa-alueilla eteenpäin.

Kuulostaa lempeältä ja vaarattomalta, eikä elämäntapavalmennukseen sinänsä liity suoria riskitekijöitä. Ongelmallista kuitenkin on, jos elämäntapavalmentajalle hakeutuu vakavista mielenterveysongelmista kuten masennuksesta kärsiviä henkilöitä.

Minkälaisia asioita pitäisi osata huomioida ennen elämäntapavalmentajan pakeille kiiruhtamista?

– Ensimmäiseksi olisi hyvä varmistaa, että valmentaja on koulutettu. Toiseksi on tärkeää, että valmentajan vahvuudet ja omassa elämässä hankitut kokemukset vastaavat niitä asioita, missä asiakas toivoo kehittyvänsä. Esimerkiksi johtajataustainen life coach voi valmentaa johtavassa asemassa olevia henkilöitä, sanoo life coach Anne Karilahti.

Myös psykologit ja terapeutit voivat käydä hakemassa lisää työkaluja omaan työhönsä elämäntapavalmennuksesta.

– Koulutuksessa käydään läpi niitä tilanteita, joissa asiakas on hakeutunut hoitoon ikään kuin vääristä syistä. Valmennus on aina suunnattu terveelle ihmiselle. Esimerkiksi jos asiakas on masentunut, tai haluaa käsitellä traumaa, avioeroa tai muuta todella vakavaa elämänmuutosta, niin hyvän elämäntapavalmentajan tulee ohjata hänet terapiaan ja kertoa, että elämäntapavalmennus ei ole vaihtoehto tällaisten asioiden läpikäymiseen. Toisaalta monet käyvät sekä terapiassa että valmennuksessa, mikä voi toimia oikein hyvin, Karilahti kertoo.

Kannattaa siis pyytää nähtäväksi elämäntapavalmentajan lisenssi tai koulutustodistus, ja pyytää valmentajaa kertomaan omin sanoin koulutuksestaan ennen lopullista valintaa elämäntapavalmennusta harkitessa.

Lävistäjät

Lävistyksiä on pistelty ihoon jo vuosituhansia. Muinaiset intiaanit lävistivät ihoonsa suuria piikkejä tarkoituksenaan pelottaa vihollisia taistelussa.

Nykyään lävistäminen on kauneudenhoitona yleistä. Lähestulkoon kaikkia vartalonosia päästä sukupuolielimiin lävistetään ahkerasti.

Lävistäjältä ei kuitenkaan vaadita minkäänlaista terveydenhuoltoon liittyvää koulutusta. Lävistysvälineiden ja korujen puhtaudesta huolehtiminen on osa hyvän lävistäjän ammattietiikkaa, mutta näiden takaamiseksi ei ole laadittu lainopillisia ohjeita.

Lävistäjän työhön liittyy vakavien tartuntatautien – jopa HIV-infektion – leviämisriski. Lävistyksen tekijällä olisi myös hyvä olla ensiaputaitoa yllättävän sairausreaktion varalta. Tästä syystä on tärkeää ottaa huolella selvää lävistäjän taustasta ja ammattitaidosta ennen lävistäjälle menemistä.

– Pahimmassa tapauksessa pieleen menneen palvelun voi riitauttaa kuluttajariitalautakunnassa, Ronkanen muistuttaa.

Tulehtuneiden korvakorureikien takia voi kuitenkin olla ikävää ryhtyä tällaisiin toimenpiteisiin. Paras suoja asiakkaalle on palvelun laadun rohkea kyseenalaistaminenja huolellinen tutustuminen palveluntarjoajan taustaan ennen ajanvarausta.


Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat