Täyteainehoidot kasvattavat suosiotaan, mutta alan valvonta puuttuu yhä – "Aina löytyy kyllä joku, joka sen tekee"

Täyteainehoitojen suosio kasvaa, mutta alan valvonta puuttuu 7:49
Erikoislääkäri Heikki Kupi kertoo haastattelussa täyteainehoidoista. Haastattelussa myös Mikael Renwal, joka katuu täyteaineiden ottamista.

Esteettiset pistoshoidot ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisten vuosikymmenien aikana lähes räjähdysmäisesti. Esimerkiksi täyteainehoidot ovat helppoja ja nopeita toimenpiteitä, joista riittää tarjontaa – vaan ei valvontaa.

Julkisuudessa ja ihmisten mielissä täyteaineet yhdistetään yleensä osaksi kauneuskirurgiaa. Tosiasiassa Suomessa osa pistoshoidoista annetaan yhä muualla kuin erikoislääkäreiden vastaanotoilla.

– Ongelma meillä lienee se, ettei meillä ole olemassa konkreettista valvontaa. Täyteaineita ei luokitella varsinaisesti lääkkeiksi ja aikoinaan on annettu vain ohjeistukset, että ainoastaan lääkärit ja terveydenhuollon henkilöstö olisivat niitä, jotka näitä tekisivät, mutta meillä ei ole tällaisesta vielä mitään säädöstä olemassa, toteaa plastiikkakirurgian erikoislääkäri Heikki Kupi KC Cliniciltä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. 

Pistoshoidoista tunnetuin lienee botuliinihoito eli puhekielessä tutummin botox, joka silottaa esimerkiksi otsan juonteita lihaksia rentouttamalla. Botuliini on esteettisistä pistosaineista ainoa, jota valvotaan tarkemmin – se on reseptillinen lääkeaine ja sitä voi antaa ainoastaan lääkäri tai lääkärin valvonnassa terveydenhuollon ammattilainen, kuten sairaanhoitaja.

Botuliinihoitojen valvonnasta vastaa Valvira yhdessä aluehallintoviranomaisten kanssa.

Muunkinlaisia pistoshoitoja on kuitenkin olemassa ja niiden valvonta on botuliiniin nähden olematonta.

Katso, kuinka kävi, kun toimittaja testasti botoxia. Juttu jatkuu videon alla.

Toimittaja testasi Botoxin 6:25
Mitä mieltä toimittaja oli botoxista?

Kuka tahansa voi tilata täyteainehoitoihin tarvittavia aineita netistä

Esteettisissä pistoshoidoissa käytettävät täyteaineet ovat yleisimmin hyaluronihappopohjaisia liuoksia, jotka nimensä mukaisesti täyttävät pistettävää kohtaa. Täyteaineiden pistämistä ei luokitella vaativaksi lääketieteelliseksi toimenpiteeksi, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voivat antaa muutkin kuin terveydenhuollon ammattilaiset.

– Lääkärit, jotka näitä hoitoja tekevät, ja myös erilaiset valvovat viranomaiset ovat tätä jo pitkään pohtineet, että miten mallia saataisiin vietyä lävitse vastaavalla tavalla kuin monessa muussakin eurooppalaisessa maassa, Kupi sanoo. 

Euroopan mittapuulla Suomi onkin melkeinpä takapajula mitä tulee esteettisiin pistoshoitoihin: kaikissa muissa maissa täyteaineiden pistämistä nimittäin säädellään. Suomessa taas kuka tahansa voi tilata pistoshoitoihin käytettäviä aineita esimerkiksi Kiinasta ja alkaa tarjoamaan pistoshoitoja ilman koulutusta. 

"Täytteet eivät varmasti tule loppumaan, mutta aineet tulevat olemaan turvallisempia"

Kun valvontaa ei ole, kukaan ei myöskään voi mennä takuuseen pistosten antajan osaamisesta. Kupin mukaan hänen vastaanotollaan käydään välillä korjauttamassa muualla tehtyjä hoitoja. 

Tavallisimmin ongelmat liittyvät haluttuun ulkonäölliseen tulokseen – eli täyteaineiden vaikutukseen ei olla täysin tyytyväisiä. Aineet voivat myös muodostaa erilaisia kovettumia tai patteja potilaille ja pahimmassa tapauksessa jopa aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

– Ääripään ongelmat ovat valitettavasti sellaisia, että jos täyteaine menee verenkiertoon kasvojen alueella, se voi tukkia ihon verenkiertoa ja aiheuttaa ihon kuolioita. Yhteyksiä on myös silmänpohjaan, jolloin voi syntyä silmänpohjavaurioita, Kupi toteaa. 

Jollei pistäjä ole terveydenhuollon ammattilainen, ei mahdollinen vahinkokaan kuulu potilasvakuutuksen piiriin.

Kupi kehottaakin kaikkia pistoshoitoja harkitsevia tekemään taustatyönsä huolella. Jos jokin vaikuttaa liian halvalta, on parempi selvittää tekijän taustat ja koulutus. Esteettisten pistoshoitojen trendi ei nimittäin näytä olevan laantumassa hetkeen.

– On erittäin tärkeää, että on hyvä ammattilainen, jonka kanssa pystyy juttelemaan. Aina ei nimittäin ole välttämättä tarvetta tehdä oikeastaan mitään, mutta aina löytyy kyllä joku, joka sen tekee. Nuorten määrä kasvaa näissä hoidoissa koko ajan, Kupi sanoo. 

Muutosta voi olla tulossa myös muunkin kuin lainsäädännön puolella. 

– Täytteet eivät varmasti tule loppumaan, mutta aineet tulevat olemaan turvallisempia.

Lue myös:

    Uusimmat