Näiden kansanedustajien puheita on viime aikoina epäilty laittomaksi vihapuheeksi – osa välttyi syytteiltä

2:12
Näin aiheesta kerrottiin uutisissa. Videolla oikeusoppineet kommentoivat tilannetta.

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen vastasi tiistaina oikeudessa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse on Tynkkysen kunnallisvaalikampanjassa julkaistuista Facebook-päivityksistä liittyen turvapaikanhakijoihin.

Viime aikoina on kuultu muiltakin kansanedustajien samankaltaisia lausuntoja, jotka ovat johtaneet poliisitutkintaan tai jopa syytteeseen. Oikeusoppineiden mukaan lainsäädäntömme sallii edelleen kovankin asiallisen kritiikin. Ongelmia tulee, jos puhe muuttuu solvaavaksi ja ihmisryhmiä yleistäväksi.

Sebastian Tynkkynen

Sebastian Tynkkysellä on vanhastaan kontollaan kaksi tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Nyt oikeudessa on hänen kolmas kertansa oikeudessa samasta rikosnimikkeestä. Tuomion odotetaan tulevan ensi kuussa.

Mauri Peltokangas

Perussuomalaisten Mauri Peltokangasta vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänen mukaansa syyte koskee Facebook-kirjoituksia. Oikeudenkäynti on tulossa.

Päivi Räsänen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen oikeudenkäynti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on luvassa ensi vuoden alussa. Räsäsen syyte koskee hänen lausuntojaan homoista.

Juha Mäenpää

Perussuomalaisten Juha Mäenpää puhui eduskunnassa turvapaikanhakijoista niin, että valtakunnansyyttäjä halusi nostaa häntä vastaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mäenpää rinnasti puheissaan turvapaikanhakijat ja vieraslajit. Eduskunta antoi Mäenpäälle kuitenkin syytesuojan asiassa.

Juha Pylväs

Keskustan Juha Pylväs puhui hänkin turvapaikanhakijoista sävyyn, jota päätyi lopulta julkisuudessa myös pahoittelemaan. Tutkintapyynnön saanut poliisi totesi, ettei sillä ole syytä epäillä Pylvästä rikoksesta.

Hussein al-Taee

SDP:n Hussein al-Taee kirjoitti vanhoissa sosiaalisen median päivityksissään juutalaisista niin, että valtakunnansyyttäjä katsoi syytekynnyksen mahdollisesti ylittyneen. Al-Taeen poistettua julkaisut ja pyydettyään tekojaan anteeksi valtakunnansyyttäjä kuitenkin jätti syytteen nostamatta.

Nämä tuoreet tapaukset eivät ole toki ainoita kansanryhmää vastaan kiihottamisepäilyjä eduskunnassa. Myös perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, samoin kuin europarlamentaarikoksi siirtynyt Teuvo Hakkarainen.

2:02

Näin sananvapaus toteutuu rikoslain puitteissa, kertovat rikosoikeuden professorit Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja