Syyttäjä vaati 80 päiväsakkoa Sebastian Tynkkyselle – "Tuntuu täysin kohtuuttomalta"

Sebastian Tynkkynen kommentoi oikeudenkäyntiään MTV Uutisille – näin ensimmäinen käsittelypäivä sujui hänen mielestään 4:43
Sebastian Tynkkynen kommentoi oikeudenkäyntiään MTV Uutisille – katso videolta, miten käsittelypäivä sujui hänen mielestään.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tänään vastannut kolmatta kertaa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan Tynkkynen panetteli ja solvasi turvapaikanhakijoita Facebookissa osana kunnallisvaalikampanjaansa vuoden 2017 maalis- ja huhtikuun vaihteessa.

Tynkkyselle vaaditaan 80 päiväsakon sakkorangaistusta.

– 80 päiväsakon rangaistus tuntuu täysin kohtuuttomalta asioista, joista pitäisi saada puhua, Tynkkynen totesi oikeusistunnon jälkeen tänään. 

Tänään MTV:n Uutisaamussa rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sekä Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen muistuttivat, että lainsäätäjä säätää lakeja ja tuomioistuin vain soveltaa niitä.

Lainsäätäjänä Tynkkynen näkeekin, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan -pykälää pitäisi muuttaa.

– Perussuomalaiset on esittänyt jo kolmena vaalikautena, että tätä pykälää muutettaisi niin, että törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan jätettäisi lakiin, mutta perusmuotoinen tekotapa, joka on erittäin epätarkkarajainen, poistettaisi.

Tynkkysen mukaan tuomarit voivat perusmuotoisen pykälän perusteella päätyä mihin vain päätökseen.

Professorit: Maahanmuutosta voi puhua solvaamatta

Lainoppineiden, Nuotion ja Tolvasen, mukaan laintulkinta ei ole muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. He eivät myöskään näe, että kiihottamispykälä estäisi kriittisiä lausuntoja maahanmuutosta.

– Maahanmuutostakin voi ihan asiallisesti puhua solvaamatta ja panettelematta muita. Aivan perustellusti voi olla montaa mieltä siitä, pitääkö maahanmuuttoa edistää vai eikö pidä, ja voi ongelmaksi ihan hyvin nähdä sen, että jos merkittävä osa turvapaikanhakijoista joutuu vuosikausia elämään toimeentulotuen varassa, Tolvanen sanoi.

– Kyllä sen saa sanoa, mutta on ihan eri asia nimittää ihmisiä vaikka loisijoiksi tai muuten käyttää loukkaavaa ilmaisua niistä henkilöistä, jotka joutuu tukien varassa päivästä toiseen sinnittelemään, Tolvanen jatkaa.

Tynkkynen on silti jatkuvasti puhunut, että sananvapauden kiristymisestä. Hän väittää, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on hakemassa poliitikoilta jonkinlaista ennakkotapausta.

– Kun Raija Toiviainen astui virkaan niin hän selkeästi puhui paljon vihapuheesta. Hänen aikanaan kiihtyvässä tahdissa on otettu poliitikkoja syytetyn penkille ja lähdetty testaamaan, olisiko tämä tai tämä rikollista ja nyt testataan, onko Raamatun jakeiden siteeraaminen rikollista, Tynkkynen viittaa Päivi Räsäsen tapaukseen.

Oikeus antaa päätöksen Tynkkysen tapauksesta 4. lokakuuta.

Aiemmin hänet on tuomittu kahdesti kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat