Valtakunnansyyttäjä Mäenpään tapauksesta: Hän olisi suurella todennäköisyydellä saanut tuomion, jos ei olisi kansanedustaja

14:36
Valtakunnansyyttäjä kommentoi MTV Uutiset livelle suorassa lähetyksessä, mitä mieltä on Juha Mäenpään syytteestä.

Juha Mäenpäätä epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjän mukaan on todennäköisiä syitä epäillä, että hän olisi syyllistynyt eduskunnassa pitämänsä puheen tiimoilta kiihottamisrikokseen.

Eduskunta ei myöntänyt valtakunnansyyttäjälle syyttämislupaa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) vieraslajipuheista äänin 121 puolesta, 54 vastaan. Luvan myöntämiseen olisi tarvittu viisi kuudesosaa annetuista äänistä, jotta syytesuojaa olisi voitu murtaa.

Lupaa syytteeseen oli pyytänyt valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Toiviainen kertoo, ettei äänestystulos tullut hänelle yllätyksenä.

– Osasin tietysti tätä vaihtoehtoa tässä odottaa. Kuitenkin tämän asian ja periaatteellisen tärkeyden kannalta se on minulle ehdottomasti pettymys, Toiviainen kommentoi MTV Uutiset livessä.

Toiviaisen mukaan on todennäköisiä syitä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamisrikokseen. Hänen mielestään kyse ei ollut tulkinnanvaraisesta asiasta, vaan aivan tavanomaisesta vihapuheen tilanteesta, joita tulee eteen tämän tästä.

Prosessi on näin poikkeuksellinen, koska Mäenpää on kansanedustaja, joka on valtiopäivillä käyttänyt puheenvuoroaan.

– Minulla ei ole oikeutta tehdä syyteharkintaa ilman, että saan eduskunnasta syyteluvan. Itse olen tulkinnut ja katsonut, että Mäenpään toiminta on täyttänyt kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksen tunnusmerkistön. Mutta siitähän lopulta aina päättää tuomioistuin, Toiviainen sanoi.

Toiviaisen mukaan aika suurella todennäköisyydellä Mäenpää olisi saanut tuomion, mikäli ei olisi ollut kansanedustaja.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja