Naamiomiehet hyökkäsivät omakotitaloon ja räiskivät aseilla – oikeus uskoi miesten selityksen pelkästä "pelottelusta"

Oikeus uskoi miehen kertoman siitä, että laukaukset ammuttiin vain pelottelutarkoituksessa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kolmikymppisen lahtelaismiehen vaaran aiheuttamisesta sekä perusmuotoisesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Syytteet koskivat tapahtumia Lahden Nastolassa lokakuussa 2020. Tuomittu murtautui toisen miehen kanssa aamuyöllä noin kello kolmen aikaan omakotitaloon. Miehillä oli käsiase ja haulikko, ja he olivat naamioituneet.

Syyttäjän mukaan mies ampui käsiaseella terassitilan puolelta sisään rakennukseen, jossa talon omistaja oli. Osan laukauksista mies ampui sisään heittämäänsä kaasupulloon.

Laukaukset eivät osuneet asunnon omistajaan tai toiseen talossa olleeseen mieheen.

Syyttäjän mukaan lahtelaismiehen täytyi ymmärtää, että rakennuksessa on todennäköisesti ihmisiä ja että heille aiheutuu hänen teostaan todennäköisesti vakavaa hengen tai terveyden vaaraa.

Riitaa kerhotoiminnan päättymisestä

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta tapon yrityksestä. Mies kiisti syytteen, mutta myönsi, että oli aiheuttanut teollaan vakavaa hengen ja terveyden vaaraa asunnossa tapahtumahetkellä olleille ihmisille.

Miehen mukaan hänen ei ollut tarkoitus tappaa talon omistajaa, vaan hän oli ampunut vain pelottelutarkoituksessa. Tuomitun ja uhrin välillä oli riitaa yhteisen kerhotoiminnan päättymisestä. Tuomittu kertoi, että oli mennyt uhrin asunnolle selvittämään näitä erimielisyyksiä ja ottanut aseen omaksi turvakseen siltä varalta, että uhrilta ei löytyisi halua selvittää asioita.

Käräjäoikeus piti uskottavana miehen kertomusta siitä, että hän ampui laukaukset tähtäämättä ja summittaisesti tarkoituksenaan vain pelotella.

Uhri ei ilmoittanut rikoksesta poliisille, vaan se tuli ilmi muun asian tutkinnan yhteydessä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa huhtikuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat