Mies kuuli puhelimessa, kun hänen vaimonsa ammuttiin haulikolla oven läpi Sammatissa – ampuja vastasi paikalta paenneen pojan puhelimeen: "Hän on kuollut, unohda hänet"

Oikeus katsoo lohjalaismiehen ampuneen naapurinsa vaimon viime vuoden syyskuussa Lohjan Sammatissa. Aseena teossa käytetiin katkaistua haulikkoa, jonka mies laukaisi oven läpi.

Mies oli mennyt päihtyneenä perheen talolle noin kolmen aikaan yöllä varustautuneena piipusta ja tukista katkaistulla haulikolla.

Talon ulkopuolella hän huuteli, löi ikkunoita ja metelöi niin, että talossa tekohetkellä ollut nainen ja tämän poika olivat soittaneet apua useilta läheisiltään. Nainen oli lopulta tavoittanut miehensä, joka päätti tulla paikalle.

Mies oli uhkaillut aiemmin

Asunnolla riehunut mies oli perheen naapureita, ja perheen isä oli tehnyt miehen yrityksessä räjähdystöitä ja myös maalannut tämän kiinteistöllä. Naapurit olivat myös auttaneet toisiaan.

Välit olivat kuitenkin kylmenneet erilaisten riitojen vuoksi, ja miehen päihtyneenä muun muassa uhkailtua häntä. Mies oli myös ammuskellut hänen pakettiautoaan, mistä oli tullut riitaa. Perheen isä uskoikin esitutkinnassa, että miehen tarkoitus oli surmata hänet, ei hänen vaimoaan.

Mies oli naisen veljen luona, josta he lähtivät ajamaan yöllä kohti Sammattia, pysyen puhelinyhteydessä miehen vaimoon. He kuulivat kertomansa mukaan miehen metelöinnin puhelimessa.

"She’s dead, forget about her"

Metelöinti kuitenkin loppui yhtäkkiä pamaukseen. Hetken hiljaisuuden jälkeen mies lankonsa kanssa kuuli poikansa ja miehen huutoa.

Koska nainen ei enää puhunut puhelimeen, yritti mies soittaa pojalleen. Puhelimeen vastasi hänen mukaansa kuitenkin yllättäen naapurin mies. Tämä toisteli "she's dead, forget about her" eli vapaasti suomennettuna, "hän on kuollut, unohda hänet", minkä lisäksi hän arvioi saavansa vankeustuomion.

Mies ei vaikuttanut miesten mukaan olevan asiasta pahoillaan. Ampuja itse soitti hätäkeskukseen vasta noin tunti tapahtuman jälkeen, muiden jo ehdittyä soittaa viranomaisille.

Naisen kanssa ollut poika oli säästynyt hengissä, mutta laukaus aiheutti hänelle verta vuotavan vamman päähän. Poika oli laukauksen jälkeen paennut paikalta avojaloin naapuriin, jossa hänestä pidettiin huolta poliisin saapumiseen asti.

Väitti vahinkolaukaukseksi

Oikeudessa mies kiisti huutelun. Kertomansa mukaan hän oli ollut ovella, ja pyytänyt asiallisesti naista avaamaan oven.

Hän kertoi, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tuoda haulikko perheelle, kertomansa mukaan hävitettäväksi. Hänen mukaansa kyseessä oli vahinkolaukaus, kun ase oli hänen poistuessaan livennyt kädestä ja lauennut hänen ottaessaan siitä kiinni.

Vahinkolaukauksen aiheutti hänen mukaansa aseen hihna, jota ei kuitenkaan tutkinnassa onnistuttu löytämään.

Aseen mies kertoi hankkineensa samana vuonna levähdyspaikalla tapaamaltaan mieheltä. Erityisen tarkasti hän ei kuitenkaan asiaa viranomaisille valottanut

– Palaa mökki jos kerron, mies oli vastannut poliisin kysymykseen aseen alkuperästä.

Oikeus katsoi miehen ampuneen naisen

Käräjäoikeus ei ostanut miehen selitystä vahinkolaukauksesta. Mies oli väittänyt, ettei tiennyt aseen olevan ladattu, eikä osannut kertoa, miksi varmistin oli poissa päältä. Tämä siitä huolimatta, että mies oli kokenut aseharrastaja. Myös selitys aseen hihnan aiheuttamasta laukauksesta kärsi siitä, että hihnaa ei onnistuttu löytämään.

– Käräjäoikeus toteaa, että todennäköisyys sille, että vahingonlaukaus on täysin vaakasuora, on häviävän pieni, välituomiossa arvioitiin.

Oikeus tuli siihen tulokseen, että mies oli laukaissut haulikon.

Mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Oikeus antaa tuomionsa asiasta vasta tutkimuksen jälkeen. Syyttäjä on vaatinut miehelle tuomiota taposta, tapon yrityksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, ampuma-aserikoksesta ja kannabiksen käytön vuoksi huumausaineen käyttörikoksesta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja