Naamioitunut kaksikko murtautui taloon surmatyö mielessä – tämä tiedetään Nastolan ammuskelusta, jonka pääepäilty on lahtelaisräppäri

Lahden Nastolassa tapahtuneen murhan yrityksen esitutkinta on loppusuoralla. Poliisi selventää rikosepäilyjä ja niihin johtaneita tapahtumia. MTV Uutisten tietojen mukaan jutun pääepäilty on lahtelainen jengielämästä riimitellyt räppäri.

Vuoden 2020 lokakuussa Lahdessa tapahtui ampumavälikohtaus, jota poliisi on tutkinut muun muassa murhan yrityksenä. Esitutkinta alkaa viimein olla loppusuoralla.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo kertoo MTV Uutisille nyt, mistä tapauksessa on kyse.

Aarnisalon mukaan juttuun liittyy olennaisesti neljä miestä. Heistä kahta epäillään murhan yrityksestä ja kahta tapon yrityksestä.

Kaikki sai poliisin mukaan alkunsa siitä, kun murhan yrityksestä epäillyt miehet olivat murtautuneet Nastolassa sijaitsevaan omakotitaloon aamuyöllä 7. päivä lokakuuta 2020.

Poliisi uskoo, että miesten tarkoituksena oli surmata asunnossa ollut vuonna 1981 syntynyt mies.

Väitetyt suunnitelmat eivät kuitenkaan onnistuneet, sillä asunnossa oli paikalla varsinaisen kohteen lisäksi myös toinen mies. Tämä oli tullut poliisin käsityksen mukaan murtautujille yllätyksenä.

Tilanne oli mennyt ammuskeluksi, jossa laukauksia vaihdettiin niin omakotitalon sisällä kuin pihamaallakin.

Kukaan ei onneksi loukkaantunut.

– Ei tullut vammoja. Yrityksen asteelle jäätiin, Aarnisalo kertoo.

Poliisi siis epäilee murhan yrityksestä asuntoon menneitä miehiä ja tapon yrityksestä asunnossa olleita miehiä, jotka puolustautuivat tunkeutujilta ammuskelemalla.

Henkilökohtaisia erimielisyyksiä

Poliisin käsityksen mukaan koko jutun pääepäilty on vuonna 1990 syntynyt mies, joka on toinen murhan yrityksestä epäillyistä.

MTV Uutisten tietojen mukaan kyseinen mies on tunnettu rap-musiikista, jonka teemat pyörivät muun muassa gangsterielämän ympärillä.

Mies on aiemmin liitetty kiellettyyn rikollisjengi United Brotherhoodiin. Mies on sosiaalisen median kuviensa perusteella kantanut aiemmin puolikasjäsenien jengiliivejä.

Rikoskomisario Aarnisalo kertoo, että pääepäilty ei poliisin tietojen mukaan ole ollut välikohtauksen aikaan minkään jengin jäsen. Poliisi ei kuitenkaan vahvista mitään tietoja epäillyn henkilöllisyydestä.

Kurkista United Brotherhoodin kerhotilaan: Tältä näytti liivijengin olohuoneessa 0:51
Kurkista United Brotherhoodin kerhotilaan: Tältä näytti liivijengin olohuoneessa

Aarnisalon mukaan kaikki osalliset ovat olleet poliisille entuudestaan tuttuja.

Pääepäillyn lisäksi murhan yrityksestä epäillään vuonna 1985 syntynyttä miestä. Tapon yrityksestä epäillään vuonna 1981 syntyneen miehen lisäksi vuonna 1972 syntynyttä miestä.

Vaikka ainakin osalla epäillyistä on ollut jonkinlaisia kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Aarnisalon mukaan epäillyn murhan yrityksen motiivi näyttäisi liittyvän lähinnä henkilökohtaisiin erimielisyyksiin.

– Kyse on ollut puhtaasti vuonna 1990 syntyneen miehen ja vuonna 1981 syntyneen miehen välisestä kiistasta. Pääepäilty on saanut houkuteltua mukaansa vuonna 1985 syntyneen miehen, Aarnisalo sanoo.

Neljän henkirikosten yrityksestä epäillyn miehen lisäksi jutussa epäillään Aarnisalon mukaan rikoksista muita henkilöitä, muun muassa vuonna 1996 syntynyttä miestä. Kyse on Aarnisalon mukaan esimerkiksi epäilyistä, jotka liittyvät siihen, miten teoissa käytetyt aseet ovat päätyneet jutun osallisten haltuun.

Hovioikeus vapautti tutkintavankeudesta

Jutun 31-vuotias pääepäilty oli tapaukseen liittyen aiemmin tutkintavankeudessa.

Itä-Suomen hovioikeus kuitenkin vapautti miehen viime huhtikuussa, sillä sen mukaan perusteita vangittuna pitämiselle ei ollut.

Hovioikeuden mukaan poliisin esittämistä seikoista ei käynyt riittävällä todennäköisyydellä ilmi, että mies olisi epäilty tekijä. Hovioikeuden mukaan epäselväksi jäi myös se, onko todennäköisiä syitä epäillä kyseessä olevan henkirikoksen yritys.

Mies on itse kiistänyt olevansa tekijä tai olleensa rikospaikalla tekoaikaan.

Aarnisalon mukaan poliisi on löytänyt esitutkinnassa näyttöä miehen osallisuudesta muun muassa SkyECC-viestisovelluksen kautta.

SkyECC oli rikollisten suosima viestipalvelu, jonka piti mahdollistaa yhteydenpito viranomaisten ulottumattomissa. Eri maiden viranomaiset ovat kuitenkin päässeet käsiksi järjestelmän kautta lähetettyihin viesteihin.

Aarnisalon mukaan poliisi on pystynyt osoittamaan, että 31-vuotias mies käytti palvelua ja lähetti siellä viestejä nimimerkillä.

Lisäksi Aarnisalon mukaan tapahtumista on saatu valvontakameravideo, joka näyttää, miten aseistettu kaksikko murtautui asuintaloon Nastolassa.

Video oli poliisin hallussa jo, kun hovioikeus käsitteli epäillyn vapauttamista. Poliisi ei kuitenkaan esitellyt videota oikeudessa, sillä sitä ei Aarnisalon mukaan ollut ehditty näyttää edes epäillylle itselleen.

Esitutkinnan etenemisestä uutisoi aiemmin Etelä-Suomen Sanomat.

Lehden mukaan 31-vuotias pääepäilty tuomittiin vain pari kuukautta epäillyn murhan yrityksen jälkeen käräjäoikeudessa muun muassa kahdesta törkeästä kiristyksestä. Mies oli perinyt velkaa väkivallalla uhkaamalla.

Lehden mukaan mies ja toinen United Brotherhoodin puolikasjäsen oli lähtenyt perintäpuuhiin Helvetin Enkelien Lappeenrannan osaston johtajan käskystä.

Itä-Suomen hovioikeus päätti viime kuussa, ettei käräjäoikeuden tuomiota miehen osalta muuteta. Mies määrättiin vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen.

Rikollisten viestijärjestelmän murtaminen oli jättipotti Euroopan poliiseille 4:08
Katso juttu: Rikollisten viestijärjestelmän murtaminen oli jättipotti Euroopan poliiseille.

Lue myös:

    Uusimmat