MTV:n tiedot: Rikollisten salatun viestikanavan murtaminen merkittävässä roolissa Nastolan murhayrityksen tutkinnassa

Rikollisten viestijärjestelmän murtaminen oli jättipotti Euroopan poliiseille 4:08
Rikollisten suosiman salatun Sky ECC-viestialustan murtaminen on paljastanut huomattavan suuren määrän vakavia rikoksia. Europolin järjestäytyneen ja vakavan rikollisuuden torjunta¬osaston päällikön Jari Liukun mukaan palkkamurhiakin on kyetty estämään.

MTV Uutisten tietojen mukaan kansainvälisen alamaailman suosiman Sky ECC -viestijärjestelmän murtaminen ja siitä saadut viestit ovat olleet Lahden Nastolan lokakuisen murhan yrityksen tutkinnassa merkittävässä osassa.

Tänään hovioikeudessa tehdyssä ratkaisussa oikeus päätti vapauttaa murhan yrityksestä epäillyn, räppärinäkin tunnetun miehen tutkintavankeudesta. Se ei nähnyt riittävää näyttöä pitää miestä epäiltynä tekijänä. Samalla se myös avasi sitä, millaista näyttöä poliisi on rikoksista kerännyt.

Todisteena poliisi esitti muun muassa miehen käyttämäksi väitetyn nimimerkin keskusteluja toisen nimimerkin kanssa.

– Rikoskomisarion ilmoituksen mukaan poliisi on pystynyt murtamaan näiden nimimerkkien välisen salaisen yhteydenpidon ja yhdistämään [miehen] kyseiseen nimimerkkiin. Rikoskomisarion vetoamaa kuulustelukertomusta, murrettua yhteydenpitokanavaa, josta mainittu keskustelu kokonaisuudessaan ilmenisi, taikka käräjäoikeuden päätöksessä mainittua videotallennettakaan ei kuitenkaan ole esitetty käräjäoikeudessa eikä hovioikeudessakaan, ilmenee hovioikeuden päätöksestä.

Hovioikeuden päätöksestä ei käy ilmi, mistä videotallenteesta asiassa on kyse.

Viestijärjestelmä käytössä järjestäytyneessä rikollisuudessa

MTV Uutisten tietojen mukaan murretussa yhteydenpitokanavassa on kyse juuri mainitusta Sky ECC-viestintäjärjestelmästä.

Kyseinen järjestelmä on tarkoitettu matkapuhelimille. Järjestelmä poistaa käytöstä varsinaisen puhelimen, sijainti-ilmoitukset ja kameran, salaa lähetyt viestit ja tuhoaa ne automaattisesti.

Järjestelmän piti välittää viestit netissä lainvalvojien ulottumattomissa. Ulkomaiset viranomaiset kuitenkin mursivat viestijärjestelmän alkuvuodesta. Poliisille eri maissa päätyi miljoonia ja miljoonia viestejä. Tämä avasi viranomaisille suoran näkymän niin järjestäytyneeseen huumerikollisuuteen kuin jopa palkkamurhiin.

Teknologian kehittänyt kanadalaisyhtiö itse kiistää, että sen laitteisiin olisi päästy käsiksi.

Viestit käytössä Suomessakin, Niko Ranta-aho liittyy asiaan

Viestejä on päätynyt myös osaksi suomalaisia esitutkintoja. Poliisi teki taannoin takavarikkoja esimerkiksi Jämsässä, jotka liittyvät kansainväliseen tutkintaan, jossa samaisen järjestelmän viestejä on käytetty.

Poliisi on MTV Uutisten tietojen mukaan saanut avattua ainakin tuhansia Sky ECC -salausjärjestelmän viestejä myös niin sanotun Katiska 2 -huumejutun tutkinnassa. Yhtenä epäiltynä ja vangittuna jutussa on Niko Ranta-aho.

Lue myös:

    Uusimmat