Myymässä feikkilaukkua? Olet vaarassa joutua tämän osaston kynsiin

Huippumuodin kopioita näkee katukuvassa koko ajan enemmän. Usein kopioita tuodaan tuliaisena ulkomaanmatkoilta.

Aina lainsäädäntö tuoteväärennösten kohdalla ei ole selvää kaikille. Turisti saattaa hämmentyä halvoista hinnoista ja tuliaisostosten mahdollisuuksista niin, etteivät mielessä edes käy lakipykälät. Saako tullin läpi viedä väärennöksiä?

– Yksittäisen tuoteväärennöksen voi tuoda mukanaan matkoilta, vastaa tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.

Jälleenmyyntitarkoituksessa tuotteita ei sen sijaan saa tuoda. Tullin kiinnostuksen voi herättää esimerkiksi turisti, joka on ostanut matkallaan useita pareja kenkiä. 

– Tulli valvoo EU:n tuoteväärennösasetuksen mukaisesti EU:n ulkopuolelta tuotavia kaupallisia tavaraeriä – myös yksityishenkilöiden tuontia mikäli ne ovat luonteeltaan kaupallisia, kertoo Pakkanen.

Älä myy kopioita!

Oletko myynyt feikkilaukun nettihuutokaupassa tai Ray Ban -kopiot kirpparilla? Olet silloin syyllistynyt rikokseen.

Monet yksityisten ihmisten tavaroiden nettimyyntiin suuntautuneet toimijat ovat perustaneet omia valvontaryhmiä. Esimerkiksi suosituissa nettihuutokaupoissa Tori.fi:ssä sekä Huuto.netissä tuoteväärennösten myynti ei ole sallittua. Merkkituotteita myyvän täytyy myös pystyä todistamaan tuotteiden aitous.

Useilla suurilla brändeillä on oma brand protection -osasto, joka etsii netistä myynnissä olevia väärennöksiä. Kun he havaitsevat jonkun myyvän väärennöksiä, jättävät he viranomaisille rikostutkintapyynnön myyjää kohtaan.

– Oikeudenhaltija voi halutessaan viedä myyjän myös siviiliteitse oikeuteen ja vaatia kovia korvaussummia. Pahimmillaan voidaan puhua ihan kuusinumeroisista luvuistakin, Pakkanen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat