Halpa tuoteväärennös saattaa tehdä lompakkoon yllättäen jopa 10 000 euron loven

Halvan tuoteväärennöksen hankinta saattaa pahimmassa tapauksessa osoittautua tuskallisen kalliiksi yllätykseksi.

Euroopan kuluttajakeskus varoittaa artikkelissaan kuluttajia ostamasta tuoteväärennöksiä.

– Ostosten teko verkossa tai lomakohteessa voi johtaa väärennetyn merkkituotteen ostamiseen, jos et ole tarkkana. Väärennetyt tuotteet voivat ensisilmäyksellä olla halpoja, tyylikkäitä ja näyttää aidoilta, kertoo Euroopan kuluttajakeskus.

Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa, että pahimmissa tapauksissa ostettu tuoteväärennös ei ole turvallinen ja voi vahingoittaa ihmisiä.

– Jotkut tuotteet voivat esimerkiksi sisältää ihmisten terveydelle tai ympäristölle vaarallisia aineita tai ne eivät ole muuten EU:n turvallisuusvaatimusten mukaisia.

Tuoteväärennösten ostamista ja myymistä koskevat säännökset ovat monissa Euroopan maissa ankaria.

– Esimerkiksi Italiassa turisti voi saada jopa 10 000 euron sakon väärennetyn tuotteen ostamisesta. Lisäksi tuoteväärennöksillä on epäsuotuisia taloudellisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja tuoteväärennösmarkkinoilla pyörivät rahat kytkeytyvät usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Näillä keinoilla voi Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan yrittää havaita tuoteväärennökset lomamatkalla:

  • Tutki materiaalit ja yksityiskohdat. Väärennetyt tuotteet ovat usein paljon huonompaa laatua kuin alkuperäiset. Katso tuotteen saumat ja etiketit huolellisesti. Ne ovat usein virheellisiä ja huolimattomasti tehty. Tarkista, onko tuotemerkki kirjoitettu oikein ja logo oikeanlainen. Lue etiketit ja pesulaohjeet; väärennettyjen tuotteiden teksteissä on usein virheitä tai puutteita.
  • Tarkista vuori ja taskut. Sisäpuoli on merkkituotteessa usein yhtä huolellisesti tehtyjä kuin ulkopinta. Väärentäjät työskentelevät yleensä valokuvien perusteella, ja heiltä voi puuttua hyvä kuva tuotteen sisäpuolelta.
  • Tarkista pakkaus. Tarkista, onko siinä sama tuotemerkki tai tuotenimi kuin ostetulla tuotteella.
  • Tarkista, missä tuote on valmistettu.
  • Katso hintaa. Vertaa, mitä tuote maksaa tuotemerkin omassa kaupassa. Jos hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, tuote on todennäköisesti väärennös.
  • Pyydä kuitti ostostasi.
  • Muista, että myös yksityishenkilöiden myymät tavarat voivat olla väärennöksiä. Kysy, mistä tuote on ostettu, ja pyydä kuitit ja mahdolliset takuutodistukset.
  • Älä osta tunnettuja merkkituotteita, joita kaupitellaan sinulle rannalla tai kadulla.

Lue myös:

    Uusimmat