Mainos

Myrskytuhoista miljoonien vahingot Savossa

Perjantaisen myrskyn lasketaan aiheuttaneen Savon metsänomistajille miljoonien eurojen vahingot. Vain harvan vakuutukset korvaavat menetykset.

Unton päivän myrskyn aiheuttamista tuhoista koitui Sisä-Savon metsänomistajille mittavat tappiot. Paikoitellen puita kaatui perjantaina jopa enemmän kuin samoilla seuduilla 17 vuotta sitten riehuneessa Manta-myrskyssä.
Erityisen pahasti myräkkä koetteli muun muassa Suonenjoen ja Karttulan metsiä. Tuhojen kokonaismäärää on vielä vaikea arvioida. Sisä-Savon metsänhoitoyhdistyksen alueella kyse on jopa neljän miljoonan euron vahingoista.

- Arvioimme, että tuhot voisivat olla noin 100 000 kiintomottia, sanoo toiminnanjohtaja Arto Kosunen.

Tarkempi vahinkojen selvittäminen alkaa huomenna. Sen takia osa metsänhoitoyhdistysten työntekijöistä joutuu palaamaan töihin kesken lomansa.

Harva saa korvauksia


Metsänomistajat, joilla on luonnontuhot kattava metsävakuutus, voivat tehdä ilmoituksen vahingoista vakuutusyhtiöön. Kosusen mukaan näin kattava vakuutus on kuitenkin vain noin viidesosalla metsänomistajista.

Mikäli kaikki puut ovat kaatuneet tietyille alueille, voi saada valtionavustusta uudelleenmetsitystä varten. Muilta osin metsänomistajat ovat oman onnensa varassa.

Myrsky sattui puunmyynnin kannalta huonoon aikaan. Sahat ovat kesälomilla, ja tukkien vastaanotto on pysähdyksissä. Myrskytuhopuusta ei saa samaa hintaa kuin normaalisti kaadetusta puusta, sillä korjuukustannukset ovat korkeammat. Lisäksi yhtäkkiä noussut tarjonta laskee hintoja.

Särkymättä kaatuneet puunrungot voidaan käyttää tukeiksi. Osa hajonneista puista menee kuitupuuksi. Teollisuuteen kelpaamaton puu toimii polttopuuna tai hakkeena. Loput jäävät metsään lahoamaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.