Mainos

Myrskysarja riepottelee – itsenäisyyspäiväksi ankeaa säätä etelään, lämpöennätys lähellä

Perjantain lisäksi myös itsenäisyyspäiväviikonlopuksi on luvassa sateista ja tuulista, jopa myrskyistä säätä. Viikonloppuna seurataan myös, ylittyykö joulukuun lämpöennätys 10,8 astetta.

Meneillään on pitkä sateinen, lauha ja tuulinen jakso. Myrskytuulet ovat mahdollisia useana päivänä. Voimakas virtaus Atlantilta tuo Suomeen matalapaineita jatkuvana ketjuna.

Tänään perjantaina myrskyää eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Tuuli voi aiheuttaa vahinkoa maan eteläosassa. Maan keskiosassa puolestaan räntä- ja lumisateet haittaavat liikennettä ja puihin kertyvä lumi voi aiheuttaa sähkökatkoja. Eniten lunta tulee Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, jopa 15 senttimetriä.

Lauantaina aamupäivällä on poutaa, mutta uusi sadealue on tulossa jo iltapäivällä Länsi-Suomeen.

– Tuuli voimistuu uudestaan ja on puuskaista laajalti, myrskylukemia voi olla jälleen ainakin läntisillä merialueilla. Lauantai-iltana sataa jo koko maassa. Sateet ovat etelässä vettä, Lapissa lunta. Maan keskiosassa sade alkaa lumisena, mutta muuttuu vedeksi, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Itsenäisyyspäivänä sadetta ja tuulta etelään

Itsenäisyyspäivänä maan pohjoisosassa on jo poutaa, mutta sateet jäävät etelän ylle. Myös sunnuntai on tuulinen.

– Myrskypuuskat ovat jälleen mahdollisia Suomenlahdella ja etelärannikolla. Kovimmat tuulet osuvat ehkä sunnuntai-iltaan ja maanantain vastaiseen yöhön. Merivesi nousee niin, että todennäköisesti mitataan tämän vuoden korkeimpia vedenkorkeuksia, toteaa Pekka Pouta.

Vesi voi nousta esimerkiksi Helsingissä jopa metrin merenpinnan keskitasoa korkeammalle.

Matalapaineet tuovat Suomeen lauhaa ilmaa. Joulukuun lämpöennätys voikin olla lähellä sunnuntaina, kun etelässä, lounaassa ja Ahvenanmaalla lämpötila kipuaa 8-10 asteeseen, ehkä ylikin. Mittaushistorian joulukuun korkein lukema on Salossa itsenäisyyspäivänä vuonna 2006 mitattu 10,8 astetta.

Sama lauha säätyyppi näyttää jatkuvan ainakin vielä ensi viikon alkupuolen. Voimakkaita matalapaineita sateineen kulkee Suomen yli.

– Joissain ennustemalleissa on ollut viitteitä siitä, että ensi viikon loppupuolella meille voisi hetkeksi päästä kylmää ilmaa, mutta joulukuun pitkän ennusteen mukaan pienet kylmenemiset jäisivät tilapäisiksi, sanoo Pekka Pouta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, tuuliennusteet ja ajokelitiedot MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja